2025 34. kitabı
Sevgili yazarımız vesilesiyle Perihan Uygur ile tanışmam Peri’nin Ölümü kitabıyla olmuştu. Hatırlatmakta fayda var; Perihan Uygur serisi Mezun Cinayetleri ile başlayıp Peri’nin Ölümü ile devam ediyor. Tehlikeli Şarkılar ise serinin üçüncü kitabı. Daha önceki yorumlarımda da söylediğim gibi kitapları atlamadan sıralı okursanız ana karakterimizin ve yardımcısı Ayla’nın huyunu suyunu iyice bir öğrenmiş olursunuz, zira kendilerini belirli periyotlarla özlüyorsunuz. Her zaman olduğu gibi Kumarbaz’da da olaylar ilk sayfadan ışık hızıyla başlıyor. Bacılar Bölüğü bu kez iki kola ayrılıp iki farklı suç mahallinde soruşturma yürütüyor. Başkomiser Perihan ve Savcı Yelda KKTC’nde eski bir milletvekilinin cinayetini araştırırken, Ayla ve yardımcısı Hasret Tarlabaşı’nda işlenen bir suçun dosyasına talip oluyor. Birbirinden tamamen bağımsız olan bu iki vakanın soruşturmaları derinleştikçe ortaya hiç tahmin edemedikleri bir tablo çıkıyor. Bu kez kitapta işlenen suçların ardında alıştığımız tarzda psikolojik unsurlar değil, toplumun yozlaşmış değerleriyle ilgili sorunlar var. Fail ya da faillerin motivasyonunu karanlık suç çetelerinin çıkar çatışmaları belirliyor. Kurguda baskın olarak yolsuzluk, kumar baronları, suç örgütleri, çete savaşları, insan kaçakçılığı gibi konular ele alınmış. Hal böyle olunca elbette ortaya siyasi içerikli bir polisiye çıkıyor. Yazar her ne kadar bazı olayları kopuk aile dinamikleri, güven ve soy bağıyla ilişkilendirse de işin politik yönünün ön planda tutulması bana ağır geldi açıkçası. Diğer kitapları severek okumuştum ama bunu Perihan başkomiserin hatırına bitirdim diyebilirim. Ardı arkası kesilmeyen tuhaf ölümler de tadımı kaçıran bir başka etken. Bir ara baktım ki karakterlerin yarısı ölmüş, haliyle kurgu bir noktadan sonra sarmala dönmüş. Öte yandan yaramaz kızımız Ayla yakında başkomiser olup kendi ekibini kuracak. Perihan’ın bu durumla nasıl başa çıkacağıysa merak konusu. Bakalım neler olacak..
KumarbazTuna Kiremitçi · Doğan Kitap · 2025302 okunma