Puan vermedi·208 syf.····Okunma: 28 Mayıs 2025 23:09 Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca
Yaşar Kemal’in okuduğum ilk kitabıydı. Kitabı elime aldım ve bırakamdım. Dili sade, akıcı ve masal gibi… Ama altında çok güçlü mesajlar var. Güç, kibir, adalet ve birlikte hareket etmenin değeri o kadar güzel işlenmiş ki okudukça düşünüyorsun.
Topal Karınca’nın sakinliğine hayran kaldım. O kadar bilgece, o kadar ağırbaşlı bir lider ki… Sesi yükselmiyor ama sözü yere de düşmüyor. En çok onun idareciliğini, stratejisini sevdim. Ama karınca topluluğunun gücünün farkında olmaması, başta kendi değerlerini görememesi beni yer yer kızdırdı. O kadar kalabalıklar ama neye sahip olduklarını bilmiyorlar… Tanıdık geliyor, değil mi?
Kitapta öyle komik detaylar var ki! En çok güldüğüm yer hayvanların tembellik yaparken “kıçlarını ağaca dayayıp kaşımalarıydı.” Böyle küçük ama vurucu detaylarla hem güldürüyor hem düşündürüyor.
Bu kitap beni şaşırttı, düşündürdü, yer yer de güldürdü. Masal gibi ama gerçek kadar tok bir hikâyesi var. Yaşar Kemal’le bu şekilde tanışmak iyi geldi.