2025 16. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2025 19:29
André Gide Isabelle André Gide’in Isabelle adlı eseri, ilk bakışta güçlü bir anlatım vaadiyle dikkat çekse de, bazı okuyucular için beklentilerin tam anlamıyla karşılanmadığı bir okuma deneyimine dönüşebilir. Kitap benim için tam olarak bu türden bir eserdi: beni derinden etkilemedi ama aynı zamanda sıkıcı da değildi. Özellikle hikâyenin durağan yapısı ve karakterlerin duygusal derinliklerinin sınırlı kalması, anlatının bir noktadan sonra daha çok entelektüel bir ilgiyi sürdürmek üzerine kurulu olduğunu gösteriyor. Yine de Isabelle, toplumsal eleştiriler açısından oldukça zengin bir metin. Özellikle aristokrat sınıfın yozlaşmış yapısı, çürüyen değerleri ve bunun bireyler üzerindeki etkisi, yazarın eleştirel bakışıyla başarılı bir şekilde aktarılmış. Quartfourche Şatosu'nun yavaş yavaş çöken atmosferi, aslında sadece bir mekân tasviri değil, bir sınıfın ve zihniyetin de metaforu. Gérard’ın Isabelle’e duyduğu tutku ise, gerçek bir aşktan çok zihinsel bir idealizmi temsil ediyor. Bu yönüyle kitap, romantik hayallerin gerçeklik karşısındaki kırılganlığını da ortaya koyuyor. Yazar, okuyucuyu hayal ile hakikat arasındaki çizgide yürütürken, aynı zamanda anlatım biçimiyle de (récit tarzı) olayların güvenilirliğini sorgulatıyor. Sonuç olarak, Isabelle benim için etkileyici bir edebi deneyim olmasa da, toplumsal çözümlemeleri ve eleştirel yaklaşımıyla düşünmeye değer bir eserdi. Gide’in üslubu ve karakter çözümlemeleri sayesinde, özellikle Fransız toplum yapısına ve bireysel yanılsamalara dair dikkat çekici bir bakış sunduğunu söyleyebilirim.
Duygu ve Düşünce
IsabelleAndré Gide · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20251,687 okunma