DüşüşAlbert Camus
Kitabın asıl konusu kendini yargılamak.
Bir insan kendi yaptığı veya hissettiği şeyleri yargılaması gerekçesini anlatıyor. Bir kişiyi sevmenin bile yargılanacak bir şey olduğunu gösteriyor bize. Yani şöyle ki bir insanı sevme sebebimizi can sıkıntısı ve hayatta bir macera arayışı sonucu yaptığımız bir şey olarak görünüyor. Yani bunu da yargılamalıyız. Neden sevmiş gibi yaptın. Neden böyle bir karaktersizlik yaptın demeliyiz. Ve insanın kendini yargılaması sonucu karşısındakini de o denli yargılama hakkına sahip olduğunu söylüyor. Karşındaki kişinin bir yanlışını direkt yüzüne vurmak ve öğüt vermek değil o kişiyi düzeltecek olan şey. O kişinin yanlışını görmesini sağlayacak şey ilk önce onun yanlışını genel konuşarak veya kendi hatanmış gibi göstererek o kişinin yaptığı hatayı aslında kendi kendine görmesini sağlamalıyız. Görmez ise kendini suçladıktan sonra karşındaki kişiyi suçlamak daha kolay oluyor onu anlatıyor. Ve bu kişi avukatmış. Yani hayatı boyunca aslında bir sürü kişiyi savunmuş. Yani hep diğer tarafta kalmış. Bu süreçte işte hep kendini haklı görmüş ve tanrı gibi yüceleştirmiş kendini.