2025 35. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2025 01:57
Bazı kitaplar okunduktan sonra bir süre sessizlik ister, çünkü kelimeler değil, düşünceler konuşmaya başlar. Jack London’ın “Yıldız Gezgini” de tam olarak böyle bir kitap. Sayfaları çevirdikçe romanın merkezindeki karakter Darrell Standing’in yaşadığı tekinsiz iç yolculuğa tanıklık ederken, aslında insanın varoluşuna dair sarsıcı sorularla baş başa kalıyoruz. Kitabın bitiminde geriye yalnızca bir hikaye değil, bir iç yankı kalıyor.Romanı tek bir cümleyle özetlemem gerekse şunu söylerdim: “Zincire vurulmuş bir adamın, yıldızlara uzanan özgürlük arayışı.” Fakat mesele bundan çok daha derin. Standing, bir akademisyenken bir suçtan ötürü hapsediliyor. Ancak asıl mahkumiyet, dış dünyaya değil; hafızasına, bilincine ve geçmişin kolektif izlerine dair bir esaret. İşte bu noktada kitap olağanüstü bir sıçrama yapıyor.Klasik bir hapishane hikayesi olmaktan çıkarak, insanın tinsel hafızasına, yani belki de Jung’un tarif ettiği şekilde “kolektif bilinçdışı”na doğru derin bir keşfe dönüşüyor. London bu romanı, 20. yüzyılın başlarında yazmasına rağmen neredeyse çağının ötesinde bir anlatıya imza atmış. Standing'in bedenine yapılan zulme karşı zihninin sınırsız özgürlüğü, bugünün dijital çağında dahi insanın en büyük ikilemini hatırlatıyor,bedensel sınırlılık vs. düşünsel sonsuzluk. Standing’in “hafıza yolculukları” öylesine detaylı, öylesine içten ki bir noktadan sonra okur olarak “bu adam gerçekten önceki hayatlarını mı hatırlıyor, yoksa deliliğin sınırında bir zihnin yarattığı büyülü bir kurgu mu yaşıyoruz?” diye sorgulamaya başlıyorsunuz. Ama roman size bu sorunun cevabını vermekle ilgilenmiyor; tam tersine, sizi de bu gri alana davet ediyor. Ve orada kalmak, rahatsız edici ölçüde düşündürücü.Özellikle altını çizdiğim cümleler arasında en çok şununla kaldım: “Beni öldürmek, yalnızca bir sayfayı kapatır; kitap devam eder.” Bu cümle, romanın yalnızca felsefesini değil, Jack London’ın yaşamla ve ölümle olan hesaplaşmasını da özetliyor. Ölüm, Standing için bir yok oluş değil; bilincin bir başka forma geçişi. Yani bir tür kozmik reenkarnasyon. Daha klasik anlamda romanın diline değinecek olursam, çeviri oldukça akıcı ve sarsıcı duyguları başarıyla yansıtıyor. Yer yer destansı, yer yer filozofça. Bazı bölümler açıkça politik, sistem eleştirisi, adaletin adaletsizliği, bireyin iktidar karşısındaki yalnızlığı. Ama London burada doğrudan bir siyasi ajitasyona değil, varoluşsal bir başkaldırıya odaklanıyor. “Yıldız Gezgini”, bana kalırsa yalnızca bir roman değil. Bir zihin güncesi, bir ruhsal isyan manifestosu. Aynı zamanda bir hatırlayış ritüeli. Standing’in yaşadığı her yaşam, biraz da bizim bastırdığımız taraflarımızla yüzleşme biçimi. Eğer bu kitabı okumayı düşünen biri varsa ona tek tavsiyem şu olur: okurken yavaşlayın. Her cümleye bir pencere, her paragrafa bir kapı gibi yaklaşın. Çünkü bu kitap, yalnızca okunan değil, içinde dolaşılan bir kitap.
Yıldız GezginiJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,3bin okunma