2025 30. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2025 11:35
Şule Köklü kaleminden okuduğum dördüncü eser Sır Nihan Oldu.Kitabımız adeta Aşık Veysel’e yeniden can vermiş,tam bir biyoğrafi kitabı denilir mi bilemedim ,Aşık Veysel’in hayatına dair bilgilere erişirken,anlatıcımız Atmaca’yı ,Dursun ve Tayyar’ı hatta köyde yaşayan pek çok kişiyi onların yanındaymışcasına biliriz. Atmaca bir sevdanın peşine takılıp köye gelir.Köylü onu araştırma yapıyor zanneder aslında bu eylemde gerçeğe dönüşür çünkü Aşık Veysel’in gönüllere taht kurduğu bu köyde sürekli bahsedilmesi Atmaca’nın ilgisini çeker.O araştırdıkça bizler merakla sayfaları çeviririz.Aşık Veysel’in Veysel isminin nereden geldiğini,görme yetisini nasıl kaybettiğini,sevdiği kadın Esma’nın ihanetini öğreniriz.Aşık Veysel ölmeden önce Esma’nın ona yazdığı mektup çok etkiledi beni,birde Yaşar Kemal ile olan anısı. Atmaca’nın araştırma yaparken bir gencin tezinde Aşık Veysel’in Esma ile ilişkisinin Selvi Boylum Al Yazmalım adlı hikaye ile eşleştirilmesi durumu gerçekten de var olan bir durum muydu sormak isterdim. Kitabın genelinde ise köy-kent yaşamının,toprağın öneminin ,insanlığa ,insan olmaya verilen değerin ve Aşık Veysel de dahil pek çok ozanın öz Türkçe ile söyleyip yazdığının,asıl Türkçeyi onların kullanmış olduğunu vurgulamıştır yazarımız. Okuyacağım bir sonraki kitabı Mavi Koza olacak.Siz hala tanışmadınız mı yazarın kalemiyle diye sorup tavsiyemi belirtmek isterim.Kitapla ve sevgiyle kalınız.
Edebiyat & Roman
Sır Nihan OlduŞule Köklü · Şule Yayınları · 202328 okunma