Sır Nihan Oldu

Şule Köklü
11 Ekim 2023
Şule Yayınları

2026 5. kitabı
Ne güzel bir yolculuktu, keşke bitmeseydi dediğim kitaplardan. Kitabın hem kurgusu hem de anlatıcı sade dili harikaydı. Aşığım vurdukça saza gönül telim titredi. Aşık Veyselin hayatını bilmediğimiz ince ayrıntılarıyla öğrenmiş oldu hem de çok güzel bir aşka tanıklık ettik. İki arkadaşın Anadolu’nun bu burcu burcu kokan topraklarına gelişini Aşık Veyselin hayatının belgesel tadında bizlere aktarması ve kendi başlarına gelen harika olaylarıda görmemizi sağladı. Bu güzel eseri bizlere bahşettiği için Şule hocama çok teşekkür ediyorum
Sır Nihan OlduŞule Köklü · Şule Yayınları · 202328 okunma
Dostlar seni hep hatırlayacak Veysel...
2025 39. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2025 22:40
Sen nasıl bir kitaptın öyle? Nasıl başladım nasıl bitirdim anlamadım. Sivas Şarkışla Sivrialan Âşık Veysel'in toprağı... Bozkırın içinde saklı kalan hastalık, yokluk, aşk, imtihan, yoktan var olma hikayesi... Veysel gözüne mil çekilince içine dönmüş toprağı ararken kendini bulmuştu... Dağlar çiçek açarken Veysel dert açmış... Kör olmasaydı Sivrialan'a çoban olurdu, kör oldu Veysel oldu... Yazar öyle bir kitap yazmış ki içine çektikçe çeken bir hikayesi, her sayfasında merak uyandıran kişileri, olayları. Her cümlesi geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bağ kurdurmuş. Geç kalınmış bir tanışma oldu yazarla ama güzel bir tanışma oldu bu kitabıyla. Daha çok tanınmalı daha çok okunması gereken bir kitap. Şule Köklü bir değerimizi daha tac yapmış başımıza... Veysel, Esma, Gülizar, Dursun, Tayyar, Dudu Bibi hepsi bizden bir parça...
2025 30. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2025 11:35
Şule Köklü kaleminden okuduğum dördüncü eser Sır Nihan Oldu.Kitabımız adeta Aşık Veysel’e yeniden can vermiş,tam bir biyoğrafi kitabı denilir mi bilemedim ,Aşık Veysel’in hayatına dair bilgilere erişirken,anlatıcımız Atmaca’yı ,Dursun ve Tayyar’ı hatta köyde yaşayan pek çok kişiyi onların yanındaymışcasına biliriz. Atmaca bir sevdanın peşine takılıp köye gelir.Köylü onu araştırma yapıyor zanneder aslında bu eylemde gerçeğe dönüşür çünkü Aşık Veysel’in gönüllere taht kurduğu bu köyde sürekli bahsedilmesi Atmaca’nın ilgisini çeker.O araştırdıkça bizler merakla sayfaları çeviririz.Aşık Veysel’in Veysel isminin nereden geldiğini,görme yetisini nasıl kaybettiğini,sevdiği kadın Esma’nın ihanetini öğreniriz.Aşık Veysel ölmeden önce Esma’nın ona yazdığı mektup çok etkiledi beni,birde Yaşar Kemal ile olan anısı. Atmaca’nın araştırma yaparken bir gencin tezinde Aşık Veysel’in Esma ile ilişkisinin Selvi Boylum Al Yazmalım adlı hikaye ile eşleştirilmesi durumu gerçekten de var olan bir durum muydu sormak isterdim. Kitabın genelinde ise köy-kent yaşamının,toprağın öneminin ,insanlığa ,insan olmaya verilen değerin ve Aşık Veysel de dahil pek çok ozanın öz Türkçe ile söyleyip yazdığının,asıl Türkçeyi onların kullanmış olduğunu vurgulamıştır yazarımız. Okuyacağım bir sonraki kitabı Mavi Koza olacak.Siz hala tanışmadınız mı yazarın kalemiyle diye sorup tavsiyemi belirtmek isterim.Kitapla ve sevgiyle kalınız.
Edebiyat & Roman
Abartılması Gereken Müthiş Bir Kitap
2025 25. kitabı
Bence abartılacak bir kitap Âşık Veysel hakkında bilgileri gerçekten çok iyi bir anlatım dili ve karakterlerle müthiş bir hikaye yazarak yazar bize Âşık Veysel'in önemini gösteriyor. Kitapta bir çok Türk kültürünü görebilir ve karakterlerinde verdiği mesaj ve kişiliklerinin geleneklerimizi yansıttığını içtenlikle farkettim.Anlatılanlar sade ve akıcı bir dille anlatılmış olup herkese hitap etmektedir. Sır Nihan Oldu Âşık Veysel'in kıtalarından,türkülerinden ve hakkında bilinmedikleri,yaşam öyküsünü ve dostlarını müthiş bir araştırma ve emekle aydınlatan ve başarılı bir dille anlatan Şule Köklü Hanım'a emeği ve bu güzel roman için teşekkür ederim. Her okurun okuması gereken harika bir kitap Âşık Veysel'i anlatan müthiş bir kitap.Bu kitapta kendinizden bir çok şey bulabilirsiniz.Severek sıkılmadan okudum.Yazarın konuşmasını Sivasta dinlemek için sabırsızlanıyor ve merakla bekliyorum. Sır Nihan Oldu Şule Köklü
2023 66. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2023 22:10
Son kitabı, dumanı üstünde bir heyecanla elime aldım. Hem Âşık Veysel hem onu "âşık" eden Esma, ona mümbit topraklar gibi kucak açan Gülizar hem de Mavi Koza'da okurken heyecanlandığım bir aşk hikayesinin devamını görmek,okumak müthiş keyifti. Romanların tümünde çok sevdiğim bir ayrıntı ise Kadir Abi gibi, Tayyar gibi Deli Cemile gibi topluma pek benzemeyen biraz dışarıda kalmış karakterlerin de bir hikayesinin oluşu ve kurguya ince ince renk katışı. Farklı bir Veysel okumak isteyen buyursun.
2026 7. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2026 15:48
Sevdiği kızı bulmak amacıyla Sivrialan köyüne gelen anlatıcı yazar Atmaca, köylüye kendini Aşık Veysel hakkında araştırma yapan bir araştırmacı olarak tanıtır. Köyün ihtiyarlarından Veysel'le ilgili anıları dinler ve notlar alır. Bir yandan da sevdiğini görebilmek için çareler arar. Hem Aşık Veysel 'in hikâyesini hem de Atmaca 'nın aşk hikayesini okuyoruz. Araya serpiştirilen Veysel şiirleri de bonus. Bu kitabı okumadan önce Sabahattin Ali'nin Değirmen öyküsünü mutlaka okuyun. Kitaptaki boşlukları doldurmanız daha kolay olacaktır.