2025 12. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2025 13:39
Kitabı okuduktan sonra hayatın anlamı nedir diye sordum kendime tekrardan. Hayatta amaçlarımız elbette var ve var olmaya devam edecektir. Ancak ya tüm amaçlarımıza ulaşırsak? Elbette kahramanımız Martin Eden tüm amaçlarına ulaşmadı ancak belki de amaçların anlamsızlığını fark etti. Tanımadığı ve bilmediği şeylerin, ortamların, insanların onları tanıdıktan sonra tahmin ettiği gibi değerli ve anlamlı olmadıklarını fark etti. Zihnimizde idealize ettiğimiz şeylerin gerçek değerini fark ettikten sonra nasıl hayal kırıklığı yaşamayalım... Kitabı okurken hayatın anlamsızlığı üzerine kafa yormaya başlıyor insan. Kahramanımız, hayatında büyük başarılar elde ediyor, hayal ettiği şeylere ulaşıyor. Ancak bunlar onu tahmin ettiği gibi tatmin etmiyor. Bunun ne anlam ifade ettiğini bilmiyorum. Belki de hayatta amaçlarımızın yanında bizi hayata bağlayacak anlamlarımızın da olması gerektiğini hatırlatıyordur bize. Ancak kahramanın ne istediğini tam olarak anladığımı söyleyemem. İnsanların kendisini, kendisi olduğu için değil de şöhret için, para için sevdiğinden yakınıyordu ancak kendisini, kendisi olduğu için seven insanlara karşı da bir mesafe hissetti. Burjuva hayatının tahmin ettiği gibi olmadığını ve o sınıfın insanlarının kendilerini sergiledikleri gibi bilgili, kültürlü olmadıklarını fark ettiğini ve bundan yakındığını görüyoruz kitap boyunca. Bununla beraber aradığı şeyi - bilgiyi, kültürü vb- alt sınıf olarak nitelendirdiği sınıfta buldu. Ancak o da tatmin etmedi ki istemesine rağmen ikinci defa o ortama girmedi. Belki de Frida Kahlo’nun “Bir gün her şey yoluna girerse, umarım hala hevesim ve isteğim kalmış olur.” sözü kahramanımızın durumunu açıklar. Fakat belki de kahramanımızın derin bir depresyon durumu mevcuttur ve bunu tedavi etmesi gerekiyordur. Kitap gerçekten çok güzel yazılmış ve kahramanın içinde bulunduğu ruhsal ve fiziksel durumu bize çok açık bir şekilde anlatıyor. Martin Eden’ın ruhsal durumu nasıl olursa olsun, onun hayatı sorgulaması ve “hayata doyması” durumunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Kitapla ilgili daha söyleyeceğim çok şey var. Örneğin kitaptaki bazı cümlelerin Oblomov kitabında geçmesi ya da Martin Eden’ın Rollo May’in yaratıcılık kavramı üzerinden incelenmesi gibi. Ancak burada bırakmak istiyorum. Kitap kesinlikle okunmalıdır.
Alıntı
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma