2025 17. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2025 22:13
Silo, Hugh Howey'in başlangıçta novela türünde Amazon e-kitap platformunda sunduğu, daha sonra popülerleşmesi üzerine içeriğini genişleterek ortaya koyduğu Wool üçlemesinin ilk kitabı. Meslek hayatına ilk olarak yat kaptanlığı ile başlayan Hugh Howey, daha sonra yazarlığa ilgi duyması üzerine bir kitapçıda çalışmaya başlamış ve zengin hayal gücü ve kurgulama yeteneği sayesinde bu alanda kendini göstermiş. Silo ile ilk tanışmam aynı isimli dizi ile başladı. Dizinin oyuncu kadrosu, kastı ve başarılı yapımı ile oldukça ilgimi çekmesi üzerine, yeni sezonların çekilmesini beklemek yerine kitaplarını okumaya karar verdim. Tarih boyunca en büyük tahribat ve yıkımlara neden olmak adına rakip tanımayan insanoğlunun, varlığını sınırlanmış bir mekânda (siloda), sansürlenmiş (geçmişin yok sayıldığı, onu eşelemenin suç olarak görüldüğü) bir fikir zemininde, kısıtlanmış (çoğalmanın resmi otoritenin iznine bağlı olduğu) bir yaşam biçiminde sürdürmesini ve bu duruma son vermek için mücadele edenleri anlatıyor Silo. Serinin ilk kitabı ve bu kitapla aynı ismi paylaşan Silo dizisi; post-apokaliptik (kıyamet-sonrası) temalı bir distopya. Yüksek temposu, klostrofobik bir gerilim sosuyla işlediği felsefesi ile Silo keyifli ve heyecanlı bir okuma deneyimi sunuyor; aynı zamanda baskı, sansür, özgürlük, feodal sınıflar ve öteki kavramlarını farklı bir perspektifte düşünmeye ve sorgulamaya sevk ediyor. Şöyle bir ortamda yaşadığınızı düşünün: Geçmişe dair öğrenmek, bilmek istediğiniz ne varsa (dünyadaki yaşam, doğa, çevre, aile geçmişiniz) birilerinin uygun gördüğü şekilde ve oranda size sunuluyor. Güneşin varlığından haberdar değilsiniz; gökyüzünün mavi olması, doğanın yeşilliği gibi en temel bilgiler bile sizin farkında olmadığınız, sizden köşe bucak saklanan birer sır. Bu sırrı sorguladığınız, silo içinde size sunulan dün-bugün-gelecek kurgusunun dışına çıkma girişiminde bulunmanız ve "ben dışarı çıkmak istiyorum" demeniz bile "temizlik" adı verilen bir idam cezasını gerektiren bir suç. Geçmişten cımbızla çekilen bilgiler ise, otoritenin tercihi doğrultusunda sizin sevmeniz, nefret etmeniz veya uzak durmanız gereken alanlardan, figürlerden ve kavramlardan ibaret. Bireysel özgürlüklerin, evrensel değerlerin ve insan haklarının yerini otoritenin tercihlerinin aldığı, adaletin ve hukukun keyfi tasarruflar doğrultusunda askıya alındığı bir ortam. Böyle bir ortamda yaşamak ister miydiniz? Ya da hayatınızın belli bir kesitinde böyle yaşamak durumunda bırakıldığınızı hissettiğiniz oldu mu? Sanırım bu kitabın ve serinin devamındaki diğer iki kitabı okur gözünde anlamlı ve okumaya değer kılacak kritik soru bu. Spoyler (keyif-kaçıran, tat-kaçıran) vermemek adına hikâyeye çok fazla değinmeden genel izlenimlerimi aktaracağım: Beyaz perdeye aktarılmış klasik eserlerin çoğunda, asıl kıvamı seyirden çok okumak verir; görsel şov çoğu zaman eserin ruhunu tam olarak veremez. Silo'da ise bu durum biraz tersine işliyor gibi. Bir yandan pek çok karakterin yer aldığı, bir yandan da yüzkırkdört katlı bir silo içinde yaşananların konu alındığı bir eserde; okurun kitabın içine girmesine yardımcı olarak çizimler ve açıklamaların bulunmayışı bence önemli bir eksiklik. Eğer kitaba ekrandan geçiş yapmış değilseniz, kendi ön okuma çalışmanızı yapmadan ilerlemeniz çok kolay değil. Özellikle insanların içinde yaşadığı siloyu hayal gücünde netleştiremeyen okurlara yardımcı olacağını düşündüğüm görsellere şu linklerle ulaşabilirsiniz: images.app.goo.gl/EP7VYMSsyKptiSNQ8 images.app.goo.gl/SNa4rKxrNxgxdYMLA images.app.goo.gl/R84xp1MMAQEGS6rS9 images.app.goo.gl/U7vrdRJEC4XGNu3L8 images.app.goo.gl/1LHfy3Mv5KVqoCiA8 Bu ilk ve önemli engel aşıldığı taktirde, gerek bu kitaptan, gerekse serinin kalan kısmından büyük ölçüde keyif ve heyecan duyacağınızı söyleyebilirim. Son tahlilde önerim şu olacak: Sürükleyici ve temposu yüksek distopik ve bilim-kurgu eserlerini hacmi ne olursa olsun, bir çırpıda -veya sıkılmadan keyifle- okurum diyorsanız Wool serisi ve serinin ilki olan bu kitap tam size göre. Hacimli tek bir kitaba sığdırılabilecek bir izleğin popülerleştiği için sündürülmesinden hoşlanmıyorum diyorsanız, Silo dizisini keyifle izleyebilirsiniz. _______________________________ UYARI: Dizi ve kitaptaki karakterler büyük ölçüde birbiriyle uyum gösterse de, olayların akışında ve karakterlerin bir kısmında birtakım farklılıklar söz konusu. parade.com/tv/silo-differe... Olayların akış sırası kitap ve dizide farklılık gösterse de dizinin birinci ve ikinci sezonunun Silo kitabının içeriğiyle büyük ölçüde uyuştuğunu ifade edebiliriz.
SiloHugh Howey · İthaki Yayınları · 2020873 okunma