Aşkın En Güzel Hâli mi, En Büyük Felaketi mi?
2025 77. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2025 17:28
Romeo ve Juliet; sadece bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda aceleyle alınmış kararların, toplumsal önyargıların ve iletişimsizliğin nelere mal olabileceğini gösteren zamansız bir tragedya. William Shakespeare bu eserinde, iki genç insanın birbirlerine duyduğu tutkulu ama çocuksu aşkı, onların etrafında gelişen aile düşmanlıklarıyla iç içe örerek, bireysel arzularla toplumsal baskının çarpışmasını çok çarpıcı bir şekilde sahneye koymakta. Romeo bir Montague, Juliet bir Capulet. Aileleri birbirine düşman. Bu düşmanlık ne bir tarafın haklılığından ne de derin bir sebepten doğmuştur; öylesine başlamış, zamanla kimsenin nedenini bile bilmediği bir nefrete dönüşmüştür. Tam da bu düşmanlığın ortasında yeşeren bir aşk, en başından beri yok olmaya mahkûmdur. Ama onlar aşkı öyle büyük, öyle saf yaşarlar ki, bir an bile düşünmezler sonuçlarını. Aslında belki de en büyük trajedi, bu aşkın engellenmesi değil, bu kadar saf bir sevginin bu kadar hoyratça harcanması. Juliet, 13 yaşında olmasına rağmen Romeo için her şeyi göze alabilecek kadar cesur. Romeo ise aşkıyla birlikte öfkesini de büyüten, duygularıyla hareket eden genç bir âşık. Bu yaşta böyle bir aşkı yaşayabilmek romantik olduğu kadar kırılgan da. Ve o kırılganlık, Mercutio’nun ölümü, Romeo’nun sürgünü ve en sonunda yanlış anlaşılmalar zinciriyle geri dönülmez bir sona evrilir. Beni bu eserde en çok etkileyen şey, herkesin bir şekilde bu trajedide rolü olmasıydı. Rahip Laurence iyi niyetliydi ama aceleciydi. Juliet’in dadısı sevgi doluydu ama korkaktı. Ve herkes sustuğunda ya da yanlış konuştuğunda, iki gencin hayatı ellerinden kayıp gitti. Sanki herkes biraz daha sabırlı, biraz daha açık sözlü olsaydı bu hikâyenin sonu bambaşka olabilirdi. Belki de Shakespeare, bize “aşkın yetmediğini” değil, “aşkın yanında akıl, cesaret ve iletişim de gerektiğini” söylüyordu. Romeo ve Juliet, asırlar öncesinden bugün hâlâ bize seslenebilen bir hikâye. Çünkü hâlâ aileler çocuklarını dinlemiyor, hâlâ insanlar farklılıkları yüzünden ayrışıyor, hâlâ duygular korkularla bastırılıyor. Ve biz hâlâ aşkı büyülü ama gerçek dışı bir şey zannetmeye devam ediyoruz. Romeo ve Juliet; sadece bir aşkın değil, bir dönemin, bir düzenin ve bir insanlık halinin aynası. Aşka methiye gibi görünür ama aslında akla bir uyarı. Şiirsel dili, güçlü karakterleri ve evrensel temasıyla her yaştan okura bir şey söylemeyi başarıyor. Ve belki de en çok, “sevmenin” yetmediği yerlerde “anlamanın” ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Keyifli okumalar dilerim.
2024 Okuma Raporları
Romeo ve JulietWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202475,8bin okunma