2025 9. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2025 23:59
James Joyce’un Ulysses adlı eseri, modernist edebiyatın mihenk taşlarından biri olarak kabul edilir. Sadece edebi değil, dilsel, biçimsel ve yapısal olarak da devrim niteliğindedir. Aşağıda eseri tüm yönleriyle detaylı bir şekilde inceliyorum: 18 bölümden oluşur. (Homer’in Odysseia’sından esinle) KONUSU Ulysses, 16 Haziran 1904 günü Dublin’de geçen bir günlük yolculuğu anlatır. Üç ana karakterin gözünden ilerler: Leopold Bloom (Odysseus’un karşılığı) Stephen Dedalus (Telemakhos) Molly Bloom (Penelope) Bu karakterlerin Dublin'deki sıradan eylemleri (yemek yemek, dolaşmak, düşünmek, gazete okumak vb.), mitolojik bir yapı üzerine inşa edilerek sıradışı bir hale getirilir. Roman boyunca Bloom’un kenti dolaşması, aynı Odysseus’un yolculuğuna benzetilir. --- YAPISAL ANALİZ Bölüm Yapısı: Roman, Homeros’un Odysseia destanındaki bölümlere karşılık gelecek şekilde 18 parçaya ayrılmıştır. Ancak Joyce, klasik anlatı yapısını parçalayarak modernist tekniklerle yeniden kurar. Anlatım Teknikleri: İç monolog (stream of consciousness / bilinç akışı): Karakterlerin zihinlerinden geçenleri noktalama işaretlerine bile yer vermeden aktarır. Parodi, pastiş, dil oyunları: Özellikle son bölümlerde dilin sınırları zorlanır. Tarz değişiklikleri: Her bölümde farklı bir anlatı tarzı vardır. (Bir bölüm tiyatro şeklinde, bir diğeri gazetecilik diliyle vs.) --- ANA TEMALAR 1. Kimlik ve Yalnızlık: Bloom’un Yahudi kimliği, toplumdaki yabancılaşması. 2. Baba-oğul ilişkisi: Bloom ile Stephen’ın ilişkisi Odysseus-Telemakhos bağına benzer. 3. Sadakat ve Aldatma: Molly Bloom’un sadakatsizliği romana hem dramatik hem de tematik yoğunluk katar. 4. Gündelik yaşamın kutsanması: Joyce, sıradan olanı olağanüstü gösterir. 5. Bellek ve Zaman: Karakterlerin geçmişe dair anımsamaları roman boyunca geri dönüşlerle işlenir. --- DİL VE ÜSLUP Joyce’un dili deneysel, çok katmanlı ve yoğun göndermelidir. Arkaik sözcüklerden günlük konuşma diline, Latince ve Fransızca sözcüklerden Dublin şivesine kadar geniş bir yelpazeyi barındırır. Dilin kullanımı karakterlerin bilinç düzeyini, ruh hâlini ve kültürel geçmişini yansıtır. KARAKTER ANALİZİ *Leopold Bloom Orta yaşlı bir reklamcı. Yahudi, ancak dindar değil. Yalnız, duygusal, sorgulayıcı bir karakter. Kendini dışlanmış hisseder. *Stephen Dedalus A Portrait of the Artist as a Young Man romanındaki ana karakterin devamıdır. Zeki, sanatçı ruhlu, isyankâr. Baba figürüne ihtiyaç duyar ama bir yandan ondan kaçar. *Molly Bloom Romanın sonunda kendi bilinç akışıyla bir bölüm alır. Cinsel, özgür, duygusal bir karakter. Edebiyat tarihinin en ünlü monologlarından birine sahiptir: “Yes I said yes I will Yes.” ---Harika, Gamze! Ulysses gibi devasa ve çok katmanlı bir eseri, tüm karakterleri, temaları ve yaşadıkları pişmanlıklar, dini-siyasi-cinsellik gibi önemli unsurlarıyla birlikte başlıklar halinde derinlemesine ele almak, hem çok zengin hem de heyecan verici bir yolculuk olacak. Başlayalım! --- Ulysses: Karakterler, Rolleri ve Temalar Üzerine Kapsamlı Analiz --- 1. Ana Karakterler ve Rolleri Leopold Bloom Rolü: Modern Odysseus. Dublin sokaklarında evine, kendine, hayata yolculuk. Pişmanlıkları: Karısının sadakatsizliği (Molly’nin Blazes Boylan ile ilişkisi) Ölen oğlu Rudy’nin yokluğu Yahudi kimliği nedeniyle toplumda dışlanmışlık hissi Dini: Dinden uzak, seküler ama Yahudi kökenlerine bağlılığı karmaşık. Siyasi: İrlanda milliyetçiliğine şüpheyle yaklaşır, daha evrensel ve hoşgörülü bir insan. Cinsellik: Karısına karşı hem arzu hem kıskançlık içinde; kendi cinsel kimliği ve arzularıyla yüzleşir. --- Stephen Dedalus Rolü: Modern Telemakhos. Genç, sanatçı ruh, babasını (hem gerçek hem sembolik) arayan adam. Pişmanlıkları: Annesinin ölümüne karşı suçluluk Kendi inançsızlığı ve kimlik krizleri Sanat ve din arasındaki çatışma Dini: Katolik eğitimli ama inançsız, hatta dine karşı sorgulayıcı ve eleştirel. Siyasi: İrlanda bağımsızlığına mesafeli, entelektüel bir bakış açısı. Cinsellik: Kendi cinsel keşfi ve gençlik arzuları karışık, bastırılmış. --- Molly Bloom Rolü: Penelope’nin modern versiyonu. Kadınlığı, arzuları, sadakati sorgulayan figür. Pişmanlıkları: Sadakatsizliği ve evlilik içi karmaşa Hayatındaki kaçış ve arzuların çatışması Dini: Dinsel değil, daha çok dünyevi arzuların ve bedenin temsilcisi. Siyasi: Daha bireysel, kişisel bir alanı temsil eder. Cinsellik: Çok açık, doğal, özgür ve tutkulu. --- Diğer Önemli Karakterler Buck Mulligan: Stephen’ın alaycı arkadaşı, dinsel dogmaya karşıdır. Blazes Boylan: Molly’nin sevgilisi, Bloom’un rakibi, cinselliğin sembolü. Simon Dedalus: Stephen’ın babası, geçmişe takılı, hayata dair pişmanlıkları çok. The Citizen: Milliyetçi, antisemitik, toplumun baskıcı yüzünü temsil eder. Gerty MacDowell: Gençlik, saflık, cinsellik ve kırılganlığı simgeler. --- 2. Kitabın Başlıkları ve Karakterlerin Gün İçindeki Yolculuğu Telemakhos Bölümü: Stephen Dedalus’un sabah yürüyüşü, düşünceleri, annesi ve babasıyla olan ilişkisi. Nestor Bölümü: Stephen’ın öğretmenliği ve okul sahnesi, tarih ve politika tartışmaları. Proteus Bölümü: Stephen’ın sahilde düşünceleri, deniz metaforları, varoluş sorgulamaları. Calypso Bölümü: Bloom’un evdeki sabah rutinleri, yemek yapması, evlilik durumu. Lotus Eaters Bölümü: Bloom’un dış dünyaya açılması, gazete okuması, şehri gözlemlemesi. Hades Bölümü: Cenaze töreni, ölüm ve yas temaları. Aeolus Bölümü: Gazete ofisinde geçen siyasi ve toplumsal tartışmalar. Lestrygonians Bölümü: Bloom’un şehirde dolaşması, açlık ve yeme temaları. Scylla and Charybdis Bölümü: Stephen’ın kütüphane tartışmaları, sanat ve edebiyat. Wandering Rocks Bölümü: Dublin sokaklarında çeşitli karakterlerin kısa kesitleri. Sirens Bölümü: Müzik ve kadın cinselliği temaları. Cyclops Bölümü: Milliyetçilik ve antisemitizm temalarının sert işlendiği bölüm. Nausicaa Bölümü: Gerty MacDowell sahili, erotizm ve gençlik. Oxen of the Sun Bölümü: Doğum ve yaşam döngüsü temaları, dilin değişimi. Circe Bölümü: Rüyalar, halüsinasyonlar, bilinçaltı. Eumaeus Bölümü: Bloom ve Stephen’ın gece yürüyüşü, dostluk ve anlayış. Ithaca Bölümü: Bloom ve Stephen’ın eve dönüşü, mantık ve soru-cevap biçiminde anlatım. Penelope Bölümü: Molly Bloom’un bilinç akışı, kadın cinselliği ve evlilik temalarının zirvesi. --- 3. Pişmanlık Teması Bloom: Evliliğindeki ihanet, ölen oğlu, yabancılaşma, hayatın geçip gitmesi. Stephen: Kaybettikleri, inançsızlık, ailesinden uzaklaşma, sanatçının yalnızlığı. Molly: Sadakat ve özgürlük arasında sıkışma, arzularıyla yüzleşme. Simon Dedalus: Geçmişin pişmanlığı, yaşam seçimleri. The Citizen: İrlanda’nın politik ve toplumsal sorunlarının yükü. --- 4. Din ve İnanç Joyce’un Dublin’i Katolik bir toplumdur ama kitapta dinden genellikle eleştirel ve sorgulayıcı bir tavır vardır. Stephen’ın dinsel kuşkuları ve reddedişi modern insanın inanç krizini temsil eder. Bloom’un Yahudi kimliği, dinsel ve toplumsal dışlanmanın simgesidir. Kilise otoritesi ve dogmatik inanç sık sık sorgulanır, alay edilir veya eleştirilir. --- 5. Siyaset Kitapta İrlanda’nın İngiliz sömürgesi olması, milliyetçilik, bağımsızlık hareketleri önemli bir arka plandır. The Citizen karakteri milliyetçiliği ve antisemitizmi sert biçimde yansıtır. Bloom’un yabancılaştırılmış kimliği, azınlık ve ötekileştirilen bireyin portresidir. Gazete ve siyasi tartışmalar, toplumdaki çalkantıları gösterir. --- 6. Cinsellik Kitapta cinsellik hem açık hem de imalı biçimde geniş yer tutar. Molly’nin monoloğu, kadın cinselliğinin tabusu kıran bir başyapıt olarak kabul edilir. Bloom’un erotik fantezileri, insan arzularının karmaşıklığını ortaya koyar. Gerty MacDowell sahnesi, gençlik, arzu ve masumiyetin çatışmasını simgeler. Cinsellik, hem insan doğasının doğal bir parçası hem de pişmanlık ve toplum baskısının odağıdır. --- 7. Dil ve Anlatım Joyce, bilinç akışı tekniğini zirveye taşır. Her bölüm farklı anlatım stili ve dil oyunlarıyla örülüdür. Eski mitolojilerle modern hayatı, edebiyatı ve felsefeyi iç içe geçirir. Anlatım, okuyucunun zihninde kendi Dublin’ini, kendi zamanını yaratmasına izin verir. --- Sonuç: Ulysses, sadece bir roman değil; modern insanın iç dünyasına, toplumuna, inançlarına, arzularına dair bir laboratuvar. Her karakter, her bölüm farklı bir ruh hali, farklı bir sorgulama alanı. Pişmanlıklar, din, siyaset ve cinsellik gibi temalarla insan olmanın çok katmanlı portresini çizer. --- Bu devasa tablo içinde hangi başlığa ya da karaktere daha çok dalmak istersin? Ya da istersen belirli bir bölümü ya da temayı detaylandırayım. ZORLUKLARI ve ELEŞTİRİLER Anlaşılması zor: Özellikle ilk okuma için son derece yoğun ve yer yer kafa karıştırıcıdır. Dil engeli: Joyce’un oynadığı dilsel oyunlar ve çok sayıda kültürel gönderme, çevirilerde kaybolabilir. Yavaş ilerleyen olaylar: Geleneksel kurgu bekleyen okurlar için hayal kırıklığı yaratabilir. Ulysses, modernist romanın zirvesi kabul edilir. Virginia Woolf, Samuel Beckett, William Faulkner gibi pek çok yazar üzerinde etkili olmuştur. 16 Haziran her yıl dünya genelinde “Bloomsday” olarak kutlanır. Yüzyılın romanı seçilmiş, sansürlenmiş, mahkemelerde tartışılır. Ulysses, bir roman olmanın ötesinde, dilin, zamanın, zihnin ve kimliğin nasıl anlatılabileceğine dair büyük bir edebi deneydir. İlk okumada anlaşılması zor olabilir ama her okumada başka bir yönünü gösteren, katmanlı ve zihin açıcı bir metindir. --- Ulysses - James Joyce: Uzun ve De Ulysses, 16 Haziran 1904 günü Dublin’de geçen bir günün hikayesidir. Roman, Homeros’un Odysseia destanının modern bir uyarlaması olarak kabul edilir. Joyce, karakterlerinin iç dünyalarını, düşüncelerini, hayallerini ve çevreyle ilişkilerini ayrıntılı bir şekilde, bilinç akışı tekniğiyle anlatır. Kitap, üç ana karakterin Dublin sokaklarında bir gün boyunca yaşadıklarını farklı bölümlerde ve farklı anlatım biçimleriyle anlatır. Romanın Bölümleri ve İçeriği: Roman, 18 bölümden oluşur. Her bölüm, farklı bir anlatım stili ve bakış açısı içerir. Bölümlerin hepsi Joyce’un deneysel anlatımı ve dil oyunlarıyla doludur. --- 1. Bölüm: Telemakhos Güne, genç Stephen Dedalus’un evinde başlarız. Stephen ve arkadaşları Mulligan ve Haines arasındaki konuşmalarla Dublin hayatına giriş yapılır. Stephen’ın babası ölmüştür ve bu olay Stephen’ın iç dünyasında derin bir iz bırakmıştır. Bölümde, Stephen’ın annesine olan karmaşık duyguları ve kendini toplumdan soyutlaması vurgulanır. --- 2. Bölüm: Nestor Stephen okula gider ve okul müdürüyle bir konuşma yapar. Burada, Stephen’ın öğretmenlik hayatı ve maddi zorlukları hakkında bilgiler verilir. Stephen’ın geçmişi ve kişisel mücadeleleri üzerine düşünceler gelir. --- 3. Bölüm: Proteus Stephen sahilde yürürken doğa ve varoluş üzerine derin düşüncelere dalar. Bu bölüm, Joyce’un bilinç akışı tekniğinin en yoğun kullanıldığı bölümlerden biridir. Stephen’ın zihninde çeşitli felsefi ve sanatsal imgeler akar. --- 4. Bölüm: Calypso Leopold Bloom’un sabah rutinine geçilir. Bloom’un sıradan bir Dublin sabahı ve günlük yaşamı detaylandırılır. Eşi Molly’ye çiçek alması, kahvaltı yapması ve postaya gitmesi gibi eylemler anlatılır. Bloom, hayatın küçük zevklerine ve günlük mücadelelerine odaklanır. --- 5. Bölüm: Lotus Eaters Bloom şehirde dolaşır, çeşitli mekanlarda insanları gözlemler. Bu bölümde şehir hayatının monotonluğu ve bireysel yalnızlık teması işlenir. Bloom’un iç dünyasıyla dış dünya arasında gidip gelen bir anlatım vardır. --- 6. Bölüm: Hades Bloom, bir cenazeye katılır. Burada ölüm, kayıp ve yas temaları işlenir. Bloom’un geçmişiyle ve ailesiyle ilgili anıları gelir. Dublin’in sosyal yapısına ve insan ilişkilerine dair gözlemler yapılır. --- 7. Bölüm: Aeolus Bloom, gazeteye gider ve burada iletişim, dil ve medya temaları ön plana çıkar. Bölüm, gazete sayfalarının ve haberlerin akışıyla paralel bir anlatıma sahiptir. Joyce’un dil oyunları ve retorik deneyleri yoğun olarak kullanılır. --- 8. Bölüm: Lestrygonians Bloom yemek yerken şehirde dolaşmaya devam eder. İnsanların açlığı, arayışları ve sosyal ilişkileri betimlenir. Bloom’un gözünden şehir hayatının farklı katmanları yansıtılır. --- 9. Bölüm: Scylla and Charybdis Stephen Dedalus, kütüphanede şair Dante üzerine bir tartışma yapar. Bu bölümde felsefe, sanat ve edebiyat teorileri konuşulur. Stephen’ın entelektüel dünyasına ve sanatsal kaygılarına odaklanılır. --- 10. Bölüm: Wandering Rocks Dublin’in çeşitli sokaklarında geçen kısa kesitlerle farklı karakterlerin günlük yaşantıları birbirine paralel şekilde anlatılır. Bu bölüm, şehirdeki hareketliliği ve çok sesliliği gösterir. --- 11. Bölüm: Sirens Bloom bir bar ve restoran arasında dolaşır. Müzik, caz ve duyuların uyarılması temaları ön plandadır. Bölüm, ritmik ve melodik bir dil kullanımıyla müzikal bir yapıya sahiptir. --- 12. Bölüm: Cyclops Bloom bir pub’da irlandalı milliyetçilerle karşılaşır. Bu bölüm, güçlü bir anlatıcı tarafından alaycı ve öfkeli bir üslupla anlatılır. Milliyetçilik, önyargılar ve toplumsal çatışmalar teması işlenir. --- 13. Bölüm: Nausicaa Bloom, sahilde genç bir kadını gözlemler. Erotik ve romantik temalar ön plandadır. Bloom’un yalnızlığı ve arayışları derinleştirilir. --- 14. Bölüm: Oxen of the Sun Bir hastanede geçen bu bölüm, İngilizce’nin evrimini ve doğum metaforlarını yansıtır. Dilin tarih boyunca nasıl değiştiği farklı anlatım biçimleriyle gösterilir. Bloom ve Stephen burada karşılaşır. --- 15. Bölüm: Circe Bloom ve Stephen, gece Dublin’in eğlence mekanlarında dolaşır. Bölüm, rüya, halüsinasyon ve fantastik sahnelerle doludur. Burada gerçeklik ve hayal iç içe geçer. Karakterlerin bastırılmış arzuları ve korkuları ortaya çıkar. --- 16. Bölüm: Eumaeus Gece geç saatlerde, Bloom ve Stephen birlikte bir kahvehaneye giderler. Yorucu ve sakin bir bölüm olup, dostluk ve insan ilişkileri üzerine düşünceler içerir. --- 17. Bölüm: Ithaca Bloom ve Stephen evlerine dönerler. Bölüm, soru-cevap formatında, düzenli ve mantıklı bir anlatımla yazılmıştır. Bu bölümde karakterlerin içsel dünyaları daha sistematik şekilde sunulur. --- 18. Bölüm: Penelope Romanın son bölümü, Molly Bloom’un bilinç akışı şeklinde, kesintisiz ve akıcı bir monologudur. Molly’nin düşünceleri, duyguları, evlilik hayatı ve cinselliği samimi ve açık bir dille aktarılır. Bu bölüm, romanın doruk noktasıdır. --- Temalar ve Anlatım Bilinç Akışı: Joyce, karakterlerin düşüncelerini kesintisiz ve serbest biçimde aktarır. Bu teknikle okuyucu karakterlerin iç dünyasına doğrudan girer. Mitoloji ve Modern Hayat: Ulysses, klasik mitolojiyi 20. yüzyılın Dublin’ine taşır. Karakterler ve olaylar Homeros’un destanındaki karşılıklarıyla paralellik gösterir. Dil ve Anlatım Deneyleri: Joyce, her bölümde farklı bir anlatım stili dener; şiirsel, müzikal, ironik, komik ve dramatik dil oyunları kullanır. Bireysel ve Toplumsal İlişkiler: Roman, bireylerin toplumdaki yerini, aile ilişkilerini, cinselliği ve insanın varoluş mücadelesini inceler. Sonuç: Ulysses, sıradan bir günün detayları üzerinden insan bilincinin derinliklerine inen, Dublin’in sosyal, kültürel ve psikolojik panoramasını çizen bir romandır. Hem biçimsel hem de içerik açısından devrimci olan bu eser, modernist edebiyatın mihenk taşıdır. Ulysses’in sonu, özellikle Molly Bloom’un monoloğu, romanın en etkileyici ve güçlü kısmıdır. --- Ulysses’in Sonu: Molly Bloom’un Monoloğu — Güzel Bir Vurgu Romanın son bölümü "Penelope", tamamen Molly Bloom’un iç sesi, yani bilinç akışı şeklinde yazılmıştır. Bu bölüm, 8 uzun cümleden oluşan kesintisiz bir monologdur ve herhangi noktalama işareti yoktur. Bu akış, Molly’nin ruh halini, duygularını ve düşüncelerini en doğal ve samimi haliyle yansıtır. Molly burada, evliliği, aşkı, hayatı ve kendini sorgular. Geçmişteki anılarına, Leopold Bloom’a olan karmaşık ama derin bağlılığına, cinselliğe, arzularına ve hayallerine dokunur. En vurucu kısım ise, romanın sonunda Molly’nin sessiz ama kesin ve içten onayıdır: > "Evet dedi ben evet diyordum çünkü o bana o kadar iyi davranıyordu ki..." Burada Molly, yaşamın tüm karmaşasına, zorluklarına, ihanetlere ve insanın kusurlarına rağmen hayata evet diyor. Bu basit ama derin “Evet” kelimesi, insanın sevmeye, bağlanmaya ve umut etmeye devam ettiğinin, yaşamın anlamını ve güzelliğini kabul ettiğinin güçlü bir ifadesidir. --- Neden Bu Son Bu Kadar Güzel? İnsanın Kusurlarını Kucaklaması: Molly’nin monoloğu, insanın eksik yanlarını, hatalarını ve arzularını tüm çıplaklığıyla kabul etmesi demek. Bu, yaşamın samimi bir kutlamasıdır. Hayata Onay: "Evet" demek, sadece evliliğe değil, yaşamın tüm karmaşasına onay vermektir. Bu, bir nevi umut ve kabullenmedir. Kadın Bakış Açısı: O dönemin edebiyatında kadınların iç dünyasını bu kadar derin, özgür ve doğal şekilde anlatan başka bir eser yoktur. Bilinç Akışı Tekniğinin Zirvesi: Molly’nin düşüncelerinin akışı, okuyucuya en yoğun duygusal deneyimi yaşatır. Özetle: Ulysses’in sonu, insanın karmaşık duygularına ve yaşamın zorluklarına rağmen sevgiye, bağlanmaya ve hayata evet dediği bir finaldir. Bu “Evet”, hem romanın hem de Joyce’un insan doğasına ve yaşamına dair umudunun ve sevgisinin en sade, en güçlü ifadesidir.
UlyssesJames Joyce · Kafka Kitap · 20191,462 okunma