Nâzım Hikmet’ten, Anadolu’nun yüzlerce rengine, sesine ve yarasına dair dev bir edebi panoroma…
“Memleketimden İnsan Manzaraları”, yalnızca bir kitap değildir; bir millettir, bir çağdır, bir vicdandır. Nâzım Hikmet’in neredeyse destan boyutundaki bu eseri, Türkiye’nin 20. yüzyıl başlarındaki sosyolojik, politik ve duygusal yapısını hem bir tanık, hem bir şair, hem de bir yoldaş gözünden aktarır.
Roman değil, şiir değil; bir tür “edebi sinema” gibi. İçinde işçiler var, mahpuslar, çocuklar, doktorlar, askerler, aydınlar, çürüyen sistemin ortasında kalakalmış insanlar… Her biri ayrı bir hikâye ama aynı memleketin parçaları. Hepsi bir trenin vagonlarında, Türkiye denilen o büyük yolculuğun içindedir.
Nâzım’ın dili burada hem sert hem kırılgan, hem halktan hem devrimden beslenen güçlü bir damardır. Onun kaleminde hayat yalnızca anlatılmaz; yaşanır, duyulur, hissedilir. Cümleleri kalpten geçer, şiirleri kanın içinde dolaşır.
Memleketimden İnsan Manzaraları, geçmişin içinden bugüne seslenir. Bu eser, sadece bir dönem panoraması değil; aynı zamanda insan olmanın onuruna ve acısına yazılmış bir ağıttır.
“Bu kitapta bir yerde mutlaka siz de varsınız.”
Çünkü bu manzaralar, memleketin değil; onun içindeki insanların resmidir.