Martin Eden, Jack London’ın en güçlü ve düşündürücü romanlarından biri. Bence bu kitap, başarı ve hayata dair bildiğimiz her şeyi sorgulatıyor. Martin, sıradan, fakir bir genç olarak başlıyor; ama içinde büyük bir hırs, büyük bir hayal var: Yazarlık ve entelektüel bir yaşam. Onun mücadelesi sadece yoksulluktan kurtulmak değil, aynı zamanda kendi değerini kanıtlamak, kendi dünyasını kurmak üzerine.
Ben okurken Martin’in azmine hayran kaldım ama bir yandan da onun bu “kendini kanıtlama” yolculuğunun ne kadar acımasız ve yalnız olduğunu hissettim. Çünkü Martin ne kadar yükselirse yükselsin, asıl mutluluğu ve huzuru yakalayamıyor. Toplumun ona dayattığı değerlerle kendi özlemleri arasında kalıyor. Başarı, ona dış dünyada kapılar açarken iç dünyasında giderek bir boşluk yaratıyor.
Kitap bana şunu düşündürdü: Gerçek özgürlük, başarıdan veya sosyal statüden değil, insanın kendisiyle barışmasından geçiyor. Martin, kendi iç dünyasında o barışı bulamadığı için aslında kaybediyor. Dışarıdaki başarıların çoğu geçici, yüzeysel… İçten gelen huzur ve anlam ise çok daha zor elde ediliyor.
Romanın sonunda hissettiğim hüzün, Martin’in yaşadığı hayal kırıklığı değil sadece, aynı zamanda insanın kendini yitirişinin, modern dünyada ne kadar yaygın olduğunun da bir göstergesi gibi. London, bu kitabıyla başarı öyküsünün parıltılı yüzünün arkasındaki karanlık yanları çok net gösteriyor.
Kısacası Martin Eden, sadece bir yükselme hikâyesi değil, aynı zamanda insanın varoluş sancıları üzerine derin bir yolculuk. Okudukça kendi hayatına, ideallerine ve mutluluğun ne olduğuna tekrar tekrar bakmanı sağlıyor. Çok sade ama çok keskin bir eleştiri… Ve bence hâlâ günümüzün modern dünyasında çokça yankı bulan bir roman.