2025 23. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2025 22:50
Tılsımlı Deri, Balzac'ın İnsanlık Komedisi'nde Felsefi İncelemeler başlığı altında yer alan bir romanı olup ilk defa 1831 yılında yayımlanmış. Yer aldığı başlığı fazlasıyla hak eden, içeriği bilgi dolu ve oldukça güzel bir eser olduğunu söyleyebilirim. Eser hayata ve insana dair çok güzel tespitler içeriyor. İnsanı düşünmeye sevk eden bir çok pasaj okudum. Altını çizdiğim ve işaretlediğim o kadar çok satır ve paragraf oldu ki işte bu da benim için eserin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Ayrıca Balzac'ın hayatından otobiyografik özellikler içerdiğini de belirtmeliyim. Çünkü eserde ki ana karakter Raphael Valentin'in hayalleri ile Balzac'ın yaşam öyküsünde yer alan hayalleri birbiri ile örtüşüyor. Zaten her roman az veya çok otobiyografik özellikler içermez mi? Romanda çok fazla karakter yok, hikâye genel itibariyle ana karakter Raphael de Valentin ve onun arkadaşları ve kendisini seven bir kız ve kendisinin sevdiği fettan bir kadın arasında geçiyor. Oldukça akıcı, merak duygusu yüksek ve nefis tespitler ile dolu bir metin. Balzac'ın en özene bezene yazdığı romanlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca kendisinin alamet-i farikası olan şey bu eserinde de var: Yani diğer romanlarında geçen karakterlerin de yer alması. Mesela Goriot Baba'da önemli bir karakter olan Rastignac burada da karşımıza çıkıyor. Yine Nucingen, De Restaud. Ve eserden unutulmaz bir alıntı: “En büyük acılara katlanabilirim ama, ancak senin yanında.“ Sayfa 320 Velhasıl bu kıymetli klasik eseri mutlaka tavsiye ediyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Tılsımlı DeriHonore de Balzac · Hayat Neşriyat · 19681,240 okunma
Bu kitabı bitirməyinizi və haqqında yazmağınızı gözləyirdim) mənim də xoşuma gələn alıntılar var idi və kitabı qeyd etmişəm oxumaq üçün. Mən də yazıçının əsərində həyatından izlər olduğunu düşünənlərdənəm. Ya yaşanmışdır(mütləq deyil ki şəxsən özü), ya da güclü xəyal etmişdir.
Serdar
Katkınız için teşekkür ederim. Balzac'ın şu ana kadar okuduğum eserlerinden Goriot Baba ve Cesar Birotteau'yu da mutlaka tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim.
@Serdar__1907 təşəkkür edirəm.