2018 14. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2018 14:43
Kitabı okudum. Fark etmişsinizdir zaten...Yani bilemiyorum. Sanırım bu kitap hakkında bin tane şey söylense her biri aynı şeyi farklı şekilde anlatsa bile her biri farklı olur. Ve bu bin tane şey bile bir araya gelse kitabı tam manasıyla açıklayamaz. Çünkü kitap ilk kelimesinden son kelimesine kadar kendini ve düşüncesini gayet kusursuz bir hal içerisinde anlatmış. Oluşturulan bu dünyada insanların düşüncelerini,duygularını,geçmişlerini dolayısı ile de geleceklerini mutlak surette kontrol eden bir iktidar var."İktidar,Tanrıdır." hakim düşüncesinin altında üç süper devlet farklı adlar alan farklı algılatılmak istenen aynı yönetim sistemi ile yönetiliyor. Bu düşünülmüş en geniş kapsamlı diktatörlüğün diğerleri gibi yıkılmaya mahkum olmayışının belki de en elzem nedeni amacını hiçbir yüceliği veyahut kutsallığa bağlamaksızın kendisine itiraf etmiş olmasıdır. İktidar iktidar içindir. Yapılan her uygulama,her katliam iktidarın yani Parti'nin kusursuz ve yanılmaz olduğunu, özgür düşüncenin değil bağnazlığın gerekliliğini göstermek içindir. Ancak herhangi bir manipülasyon söz konusu değildir,hayır. Manipülasyonda insanlar dışarıdan etkilendiklerini bir şekilde bilirler. Bu duyguların kendi içlerinden gelmediğini ve bir öğretiyi kabul ettiklerini bilirler. Partinin yaptığı şey ise adeta bir fikir ekmedir. Fikrin insanın içinden gelmesini sağlar ve insan ona mutlak bir bağnazlıkla inanır. Yanlışlıkları görür, mantık hatalarını fark eder ancak onları yadsır ve önüne koyulan yolda devam eder. Bilinçli bir bilinçsizlik hali içindedir. Çiftdüşünüyordur. Parti'nin insanları inanan, bağnaz robotlara dönüştürerek mutlak olmasıdır. Kesinlikle bir kaçış yolu veyahut partiyi yıkma umudu yoktur. Tam bir karabasan. Olası bir geleceği,şimdiyi ve geçmişi anlatan "tüm zamanların kitabı"dır bu eser. Tabi bana kalırsa bazı eksiklikleri, mesela Julia ile Winston'ın ilişkilerindeki hızlılık gibi, yok değildir. Ancak bunlar kitaptaki dile kadar düşünülmüş en ince ayrıntısına kadar planlanmış kurgunun yanında hiçbir şeydir. Ayrıca Parti belki 1984 evreni için mutlak olabilir ancak belli ki Orwell'in şimdiki dünyaya dair umutları vardır. Gerek kitabın içine koyduğu Kardeşlik örgütüyle olsun gerekse Winston'ın bazı konuşmalarıyla olsun Orwell'in bize hala umut var mesajı verdiğine inanıyorum. Hem Orwell insanlıktan umudunu kesmiş olsa onu uyarmak için neden bu kadar uğraşsın ki?
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200bin okunma
Okurken tüyleri diken diken eden muhteşem bir korku ütopyası herkesin okuması gereken bir kitap dediğiniz gibi bin tane şey söylesek az kalır zaman geçsede izi unutulmayan olaylari kalici bellekte hatirlanan bir kurgu incelemenizin heyecacani yansiyor :))
Sihaya
Aynen öyle daha çok şeyler yazmak istiyorum ancak belli ki önünde sonunda kitabın hepsini kopyalayıp yapıştırmam gerekecek çünkü kitap kendisini herkesten daha iyi anlatıyor :) Ayrıca incelememi okuduğunuz için teşekkürler :)
Ne demek devamını dilerim :)
Sihaya
İnşallah :)