2025 28. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2025 22:28
Anna Karenina: Kalbin ve Aklın Çatıştığı Bir Dünya Tolstoy’un Anna Kareninasını ilk sayfasından itibaren sadece bir roman gibi değil, insan ruhuna tutulmuş büyük bir ayna gibi okudum. Bazı kitaplar vardır, kapattığınızda hayatınızdaki yerleri değiştirir; Anna Karenina da benim için tam olarak öyle bir eser oldu. Özellikle Anna, Vronsky ve Levin karakterleri, farklı şekillerde ama derin izler bıraktı. Anna Karenina, bana göre bir kadının yalnızca aşkı değil, yaşamı da arama hikâyesi. Onun iç dünyası o kadar gerçekti ki, çoğu zaman kendi iç sesimi onun cümlelerinde duydum. Toplumun dayattığı roller, evlilik kurumunun içinde sıkışmışlık, sevilmeye ve anlaşılmaya duyduğu ihtiyaç beni çok etkiledi. Anna bazen kırılgan, bazen güçlüydü; bazen bencilce seçimler yaptı ama hep çok insandı. Onun yaşadığı duygusal yalnızlık, zaman zaman kendimle de yüzleşmeme neden oldu. Vronsky ise başlangıçta tipik bir “aşık erkek” figürü gibi görünse de roman ilerledikçe onun da derinliklerini fark ettim. Anna ile olan ilişkisi, tutku kadar egoyla, beklentiyle ve çaresizlikle de doluydu. En çok da Anna’nın çöküşü karşısında onun çaresizliği dokundu bana. Vronsky’nin, sevgisiyle Anna’ya yetememesi ve sonunda kendi varlığını sorgulaması, aşkın sadece sahip olmakla değil, taşıyabilmekle de ilgili olduğunu gösterdi. Levin ise, tüm roman boyunca bana bir soluk alma alanı sundu. Hayata ve anlam arayışına yaklaşımı, özellikle de dine karşı yaşadığı iç çatışmalar beni düşündürdü. Onun inancı dogmalardan değil, yaşanmışlıktan ve sezgiden gelen bir inançtı. Bu nedenle Levin’in yolculuğu bana umut verdi. Dış dünyada her şey karmaşayken, onun içsel yolculuğu bana “her şeye rağmen bir yol var” dedirtti. Kısacası, Anna Karenina, beni sadece aklımla değil, kalbimle de okuduğum bir eserdi. Bazı satırlarında içim burkuldu, bazı yerlerde karakterlerin söylediklerine sessizce “evet, ben de böyle hissediyorum” dedim. Her karakter kendi çapında insan olmanın yükünü taşıyordu ve bu yük, bana yalnız olmadığımı hissettirdi. Anna’nın çığlığı, Levin’in arayışı, Vronsky’nin pişmanlığı… Hepsi içimde bir yere dokundu. Belki de Tolstoy’un en büyük başarısı, sadece bir hikâye anlatması değil, bizi kendi iç hikâyemizle baş başa bırakmasıydı.
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma