Sel Yayıncılık
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2025 09:25
Bebeğini nehire attıktan sonra dansa başlayan bir anne… Yazar Jean Teule, 1518 yılında Strasbourg’ da yaşanan gerçek bir olayı kaleme almış. Açlık ve sefalet yüzünden kendini kaybeden bir annenin çaresizliğiyle başlıyor hikaye. Enneline , bebeğini doyuramadığı için nehirin akan sularına bebeğini atıyor ve eve dönüyor, eşi ise onu teselli etmeye çalışıyor. “Enneline onu besleyemezdik, komşularımız gibi çoçuğumuzu yemektense nehire atmak daha iyi.” Enneline çocuğunu ölüme gönderdikten sonra bir anda ritim tutarak sokağa çıkıyor ve dans etmeye başlıyor. Onu görenler bir anda kendini dans ederken buluyor. Başta bir kişi ile başlayan bu dans binlerce kişiyle devam ediyor. Hiç durmadan dans ettikleri için aralarında ölenler bile oluyor. Yoksulluk ve sefalet sınırını aşan halkın ne yiyecek yemeği ne sokaklarında hayvanları vardı. Halk kıtlıkla boğuşurken kiliselerde ise depolanmış yiyecekler doludur. Hatta yoksul halka cennet vaadinde bulunma cüreti bile göstermişlerdir. Ruhban sınıfının bu umursamazlığı yüzünden halkın çaresizliği bir dans vebasına dönüşmüş. Onlar için dans bir eğlence değil bir yardım çığlığıdır.
Edebiyat & Roman
Dansa DavetJean Teule · Sel Yayıncılık · 202011,1bin okunma