Çalıkuşu Feride olduğumu öğrendimm.
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2025 01:28
Türk edebiyatının klasikleşmiş bir eseri olan Çalıkuşu; hemen hemen hepimizin ortaokul zamanlarından ya da ortaokulda olmasa bile lisede mutlaka karşılaştığı bildiği bir eser. Ben ortaokul zamanında sadeleştirilmiş kısa halini okumuştum. Aradan çok çok uzun yıllar geçti, şimdi tekrar okudum ve gerçekten de Çalıkuşu Feride olduğumu öğrendim. Eseri birçoğumuz zaten biliyoruz. Feride küçük yaşta anne ve babasını kaybeden, teyzesinin oğluna yani kuzenine aşık olup daha sonra nişanlanan ve Anadolu' da onun tabiriyle miniminilere öğretmenlik yapan bir kız. Feride hem kaya gibi çok güçlü hem de dokunsan hemen solmaya başlayacak bir çiçek. Mücadelesine hayran kaldığım karakterlerden biri. İşte kendimi bulduğum yer burası. Hem bu kadar güçlü olup hem de nasıl bu kadar kırılgan olabilir ki insan? Tuhaf. Kitabı okurken Kamran tarafından özellikle düşündüğümde evet kader denen şey var ama insanın aklı ve iradesi de var. O yüzden bazen kader deyip geçemezsin. Aklın neredeydi diye sorarlar insana. Çünkü tanıdığım bir insan üzerinden ne yazık ki Kamran gibi insanlar da var. Feride'nin hayran kaldığım özelliklerinden biri de sadakatli ve affedici oluşu karşısındaki insan onu aldatmış bile olsa. Bu konuda da kesişiyoruz kendisiyle. Daha çok şey anlatabilirim böyle ama çok uzatmak istemiyorum dediğim gibi Feride eşittir ben diyebiliriz yalan olmaz. Ve okuduğum kitaplar arasında tek kendim diyebileceğim karakter. Bir kitap karakteri olsaydım kesinlikle Çalıkuşu Feride olurdum. Diğer yandan sadece ekmeğini kazanmanın peşindesindir ama insanlar buna asla izin vermez. Bunu sadece kadınlarımızın anlayabileceğini zannediyorum çünkü ne yazık ki en çok bizler örseleniyoruz. Bu kitapta da bunu iliklerime kadar hissettim. İmalı bakışlar, imalı laflar, arkadan dönen dedikodular... Dönemin hem devlet yapısı hem de toplum yapısı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Özellikle insanların bakış açısı, düşünce yapısındaki kapalılık hakkında. Şunu da söylemek gerekir dizisiyle çok farklılar. Tıpkı diğer eserlerin dizileriyle ya da filmleriyle farklı olduğu gibi. Çünkü yazan kalemler farklı aynı olmasını beklemek zaten saçma olur. Kitaba dair son bir cümle: Tüm imkansızlıklar içindeyken bile, ne kadar çare yok desen de hayatta bir şeyin olacağı varsa olur. Kaderinse bir şekilde olur.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2024123,4bin okunma