Jane Austen’in yazdığı Gurur ve Önyargı, 18. yüzyıl İngiltere’sinde geçen, toplumsal sınıf farklılıkları, evlilik kurumunun sorgulanması ve bireysel önyargıların aşılması gibi temaları işleyen klasik bir romandır.
Roman, beş kız çocuğu olan Bennet ailesinin ikinci kızı Elizabeth ile zengin ve soylu bir beyefendi olan Mr. Darcy arasındaki ilişkiyi merkeze alır. İlk karşılaştıklarında aralarındaki gurur ve önyargılar yüzünden birbirlerine karşı olumsuz duygular beslerler, ancak zamanla hem kendileriyle hem de birbirleriyle ilgili yanlış düşüncelerini sorgularlar ve gerçek karakterlerini tanımaya başlarlar. Elizabeth’in zeki, cesur ve geleneksel kadın rollerine karşı duran yapısı, onu dönemin diğer kadın karakterlerinden ayırır. Mr. Darcy ise ilk başta kibirli biri gibi görünse de, aslında dürüst, sadık ve duygusal bir karakterdir.
Roman boyunca Austen, mizahi ve eleştirel diliyle dönemin toplumsal yapısını ve evlilik anlayışını başarılı bir şekilde sorgular. Sade ama etkileyici anlatımıyla dikkat çeken bu eser, sadece bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda karakter gelişimi ve insan ilişkilerine dair derin bir gözlemdir. Gurur ve Önyargı, hem döneminin toplumsal yapısına ışık tutması hem de günümüzde bile geçerliliğini koruyan mesajlarıyla, mutlaka okunması gereken önemli bir klasiktir.
@Fatmabci Gurur ve ÖnyargıJane Austen