Din Üzerine - Arthur Schopenhauer
2025 80. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 13:55
Arthur Schopenhauer'un Yahudilik ve Hristiyanlık üzerinden din eleştirisi yaptığı Din Üzerine kitabını çok beğendim. Schopenhauer, keskin zekasıyla din ve felsefeyi etkileyici şekilde harmanlayarak ortaya ölümsüz bir eser çıkarmış. Kitapta Schopenhauer'un Halife Ömer hakkındaki şu alıntı dikkat çekiciydi: "İskenderiye Kütüphanesini yaktırdığında Halife Ömer aslında bunu anlamıştı ve o zaman bunun için şu savunmayı yapmıştı: Kitapların içindekiler ya Kur’an’da zaten mevcuttur ve dolayısıyla fuzulidirler, ya yoktur, bu sefer de lüzumsuzdurlar. Demek istediği şuydu: Eğer bilimler Kur’an’ın ötesindeyse dinlerin düşmanlarıdır ve bu yüzden müsamaha gösterilmemelidir." Almanlar felsefe konusunda çok büyük felsefeciler çıkarmışlar belli ki o topraklar tıpkı eski Yunan toprakları gibi düşünmeye, sorgulamaya yatkın yerler. Kitabı herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Kitaptan beğendiğim bir kaç alıntıyla incelemeyi noktalıyorum. "Belli bir cehalet düzeyi, bütün dinlerin önkoşuludur." "İnanç aşk gibidir; zora gelmez." "Dinler ateş böceklerine benzer: Parlayabilmek için karanlığa ihtiyaç duyarlar." Kitaba 9.1/10 puan veriyorum
Din ÜzerineArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2023863 okunma