Toplu Eserleri 7

Say Yayınları

Din Üzerine - Arthur Schopenhauer
2025 80. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 13:55
Arthur SchopenhauerArthur Schopenhauer'un Yahudilik ve Hristiyanlık üzerinden din eleştirisi yaptığı Din ÜzerineDin Üzerine kitabını çok beğendim. Schopenhauer, keskin zekasıyla din ve felsefeyi etkileyici şekilde harmanlayarak ortaya ölümsüz bir eser çıkarmış. Kitapta Schopenhauer'un Halife Ömer hakkındaki şu alıntı dikkat çekiciydi: "İskenderiye Kütüphanesini yaktırdığında Halife Ömer aslında bunu anlamıştı ve o zaman bunun için şu savunmayı yapmıştı: Kitapların içindekiler ya Kur’an’da zaten mevcuttur ve dolayısıyla fuzulidirler, ya yoktur, bu sefer de lüzumsuzdurlar. Demek istediği şuydu: Eğer bilimler Kur’an’ın ötesindeyse dinlerin düşmanlarıdır ve bu yüzden müsamaha gösterilmemelidir." Almanlar felsefe konusunda çok büyük felsefeciler çıkarmışlar belli ki o topraklar tıpkı eski Yunan toprakları gibi düşünmeye, sorgulamaya yatkın yerler. Kitabı herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Kitaptan beğendiğim bir kaç alıntıyla incelemeyi noktalıyorum. "Belli bir cehalet düzeyi, bütün dinlerin önkoşuludur." "İnanç aşk gibidir; zora gelmez." "Dinler ateş böceklerine benzer: Parlayabilmek için karanlığa ihtiyaç duyarlar." Kitaba 9.1/10 puan veriyorum
Din ÜzerineArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2023861 okunma
Aradığını bulamamış bir filozof.
2024 23. kitabı
Yazarın çok eserini okudum. Belki de kendisi için en çok üzüldüğüm eseri bu oldu. Bu eserde kendisini arayan ama bulamayan, bulduğunu sanan ama bir yanı eksik kalmış bir insan görüyorsunuz. Eğer islamı araştırıp içerisinde tasavvufu , manayı, anlamı ve Allah’ın sıfatlarını bilmiş ve Allahı Kuran rehberliğinde tanımış olsaydı; ruhu böyle arafta kalmazdı. İsmet Özelin taşları yemek yasak eserini okumadan hayatta olma manasını kavrayamazsın. Filozoflar nedense şairler kadar yolu hızlı bulamıyorlar. Çünkü akıl ile ilerliyorlar. Felsefe size a ile b seçeneklerinden hangisinin doğru olduğu yolunu açar ama sizi a ile b arasında bırakır. Sınırlıdır çünkü. Akıl ile belirli kapılara erişilir ancak kapıyı açan kalptir, duygudur. İmam Gazali’nin keşfettiklerine baktığımda felsefeciler hep arada kalmış tipler olarak dikkatimi çeker. Arada kalmamak için akıl ve kalp ile ilerlemesini bilmeli insan. Kitabı okumak bana bir şey katmadı çünkü ondan daha iyi bu dünyada olma sebebimi anlatan eserler okudum. Kafanız karışır kitabı kapattığınızda ‘eee ne oldu’ şimdi dersiniz kendinize ? Yolunu bulamamışlığa şahit olacaksınız.
2016 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2016 00:00
Kitapta, tek tanrılı dinler, aslında birbirinin içinden doğduğu gözlemine dayanılarak eleştirel bir bakışla anlatılıyor. Hıristiyanlık ve yahudiliğin tek bir inanışın değişik görünümleri olduğuna dair yorum ve tespitleri olan yazarın, özellikle ortadoğu kökenli tek tanrılı dinlerin hayvanlara olan zalimce tutumunu eleştirmesi hayvan özgürlüğünü savunan biri olarak benim için önemliydi. Yazar ayrıca, hayvan deneylerinin bilimsel bilgiye katkı sağlamasına da şüpheyle yaklaşması ve bu konuda güçlü argümanlar ileri sürmesi, günümüzde hâlâ süren hayvan deneylerinin gereksizliğini anlamak açısından önemli savlar içeriyor. Bu nedenle, modern hayvan özgürlüğü hareketinin ilk önemli düşünsel çabalarının nasıl ortaya çıktığını anlaşılması açısından da bu kitap okunabilir. Kitabın dili sade, çeviri kolay anlaşılıyor. Kitabın önsözü bence önemli. Ama aceleci bir okur doğrudan Schopenhauer'in metnine başlayabilir. Bu konuda, bir okur olarak, çevirmen Ahmet Aydoğan'a teşekkür ederim.
Din ÜzerineArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2023861 okunma
Şu dünyayı Tanrı yarattıysa, onun yerinde olmak istemem doğrusu.
2019 60. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2019 06:00
Dünyanın en ilginç belki de en orjinal filozofu olan Arthur Schopenhauer'in dinleri eleştirdiği pek bilinmeyen kitabıdır. Kitapta her filozofun yaptığı gibi Klise ve Hristiyanlık aşırı ve haklı şekilde eleştirilmiştir. Schopenhauer bilindiği kadarıyla Ateisttir. O da tıpkı Nietzsche gibi dünyanın çok kötü olduğunu, mutluluğun burada bulunmayacağını savunur. Tanrıyı da Şeytan olarak niteler. Çünkü bu kadar kötü bir dünyayı ancak Şeytan yaratabilirdi. Schopenhauer bireyi esas alan felsefesini bu kitaba da yansıtmış. Arthur'a göre dinler toplum içindir. Çünkü dinler toplumun kontrol mekanizmasıdır. Akıllı bireylerin ise küçüklükten beri gelen dini dogmaların prangalarını kırmasını ister. Dinlerin karanlığa ve imana ihtiyaç duyduğunu söyler. Akıllı insanın dinlerle işi yoktur. Kısacası bu kitap en orjinal belki de en sert filozofun dinlere de haklı olarak nefret kustuğu kitabıdır. "( Tanrım) Bunca mutsuzluğu ve bu üzüntüyü ortaya çıkarmak uğruna, hiçliğin sessizliğini ve kıpırdamazlığını bozmaya nasıl kalkıştın?" EĞER ARTHUR'IN FELSEFESİNİ BİLMİYORSANIZ, KİTABI OKUYUP SAÇMA SAPAN İNCELEMELER YAPMAYIN LÜTFEN :)
2021 23. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2021 23:40
Schopenhauer gerçekten çok zeki bir filozof ve her cümlesinde bunu bana hissettirdi. Aklın ve mantığın ışığında yürüyerek ele aldığı konuları sorgulamış ve cevaplamış sorularını. Bu kitabıyla tanıştım kendisiyle ve muhabbeti sardı. Kitapta birkaç yerde " bu tür hikayeler benim üzerimde Yahudi ziftinin ve foetor judaieusun(Yahudi kokusu) bıraktığına benzer bir etki bırakır." gibi cümleler kurarak Yahudilere karşı olan ırkçı düşüncelerini alenen sergilerken, " hayvanlara merhamet değil, adalet borçluyuz." gibi cümlelerle hayvanlara karşı tutumunu da tam aksi yönde göstererek hayvan haklarını savunmuştur. Hayvan deneylerinin gaddarliğına ve gereksizliğine değiniyor. Dinin nerelerde nasıl kullanıldığına değinmiş ve o dönemde ne gördüyse şu an aynı şeyler yaşanıyor, geçmişte de yaşanmıştı. Dinler hakkında kayda değer tespitlerde bulunarak altı çizilecek cümleler kurduğu aşikardır. Kitabın sonundaki makaleyle daha da hakim olabilirsiniz yazarın anlatmak istediklerine. Okuduğunuzda farklı şekillerde aydınlanmalar yaşayabileceğiniz, her sayfasından istifade edebileceğiniz bir eser. "Bilimler geliştikçe dinler etkisinin yitirir" düşüncesinde ve şahsen katılıyorum. Ben keyif aldım size de keyifli okumalar.
·184 syf.·
2022 79. kitabı
Din, kalabalıkların metafiziğidir diye söze başlayan, sadece dinî dogmaları yeri geldiğinde elinin tersiyle geriye itebilenlerin keyifli ve faydalı görebileceği bir felsefe metni.. Din’e olan eleştirel ve cesur üslup, dikkate alınacak nezakette. Metafizik sisteme duyulan ihtiyaç, dinin zaman içinde ki tarihsel değişimi, toplumların din’e neden ihtiyaç duyduğu, Dünya dinlerinin, bilhassa Ortadoğu dinlerinin birbirleri ile benzerliklerini akıcı bir dil ile kaleme almış. Ağırlıklı olarak Hristiyanlık ve Yahudilikten bahsedilse de diğer semitik dinlere de kararında yer verilmiş. Meraklısına, kitabın son kısmında ki ek makale de Schopenhauer’in felsefesi hakkında genel bir bilgilendirme var. Keyifli olsun, verimli olsun ..
2019 8. kitabı
Bugün dünyamızın geldiği noktaya bakınca, gelecekten umutla söz etmenin ne kadar da manasız olacağını düşünüyorum. Tamam kabul, dinler olmasaydı da insanlar yine birbirlerini öldürürlerdi. Ama elinizi vicdanınıza koyun ve lütfen tarihe bir bakın. İçerisinde dinlerin yer almadığı kaç tane savaş bulabileceksiniz! Suç dinlerde mi? Elbette değil, dinlerin ne suçu olabilir ki? Suç tamamen bizde. Dinlerin taraftarları olan, dinlerin sahibinin sözlerine uymayan bizlerde. Hani güzel bir şarkı sözü var ya, “aşkımı inkar edersen Allah’tan bulasın!” diye. Tanrı’nın böyle bir söz deme gibi bir ihtimali var mı? Doğal olarak olamaz, çünkü Tanrı bizzat kendisi. Müslümanlar, Hıristiyanlara ve sair diğer din mensuplarına karşı acımasızlıkta sınır tanımıyor. Hatta Müslümanlar, Müslümanlara daha da acımasız davranıyorlar. Hıristiyanlar; Müslümanlara, Hindulara, Amerika yerlilerine ve sair din mensuplarına karşı müthiş bir sömürgecilik yarışındalar ve verecekleri acı pek de umurlarında değil. Yahudiler, kendilerini Tanrı’nın seçilmiş çocukları ilan etmişler, tüm dünyaya karşı nefretlerini kusuyorlar. Ve bu diğer tüm dinler için de geçerli. Göksel ya da göksel olmayan... Hepsi ama hepsinin mensupları en nihayetinde kendilerinden olmayanlara karşı her suçu işleme hakkını kendilerinde görebiliyorlar. Bu işte ne Tanrı’nın bir suçu var ne de dinlerin. Aksine hemen hemen hepsi barışı, kardeşliği, iyiliği ve adaleti emrediyor. Evet, belki Tevrat’ta öldür diyor birkaç yerde, ve belki Kur’an’da da... Ama hepsi meşru müdafaa kapsamında öldür diyor. Kendinizi ne kadar hümanist olarak tanımlasanız da biri sizi öldürmeyi amaçlamışsa, buna elbette aynı şekilde karşılık vermeyi istersiniz. Ama biz dinleri
2023 7. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2023 15:21
Şopen yine kafamı açtı. Yer yer net şekilde haksız görüşler bildirse de birçok kez "Hiç böyle düşünmemiştim!" dedirtti. Özellikle insanın kurtuluşunu aziz olmaya vardırması da şaşırtıcıydı. Zira Anadolu tasavvufu birebir aynı noktayı önemser. Bunun gibi benzer görüşlerde birleşmelerini fark etmek güzel bir keşifti benim için. İnsan iradesinin nefsi arzulardan sıyrıldıkça yücelmesi örneğin. Kitapla ilgili mutsuzluğum ise kullanılan yabancı kelimelerden kaynaklanıyor. Bazen o kadar çok yabancı dilde cümle yazıyor ki zaten anlaması zor olan felsefi metin işkenceye dönüşüyor.
2021 3. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2021 17:45
Arthur Schopenhauer eserinde Hristiyanlık, Yahudilik ve İslamiyet üzerine düşüncelerini yazarken genel anlamda dinin insan üzerindeki etkisine değinirken özellikle Hristiyanlıkta kilisenin toplum üzerinde bıraktığı derin tesirlere değiniyor. Yahudilik ve İslamiyet kadar Hristiyanlarin dinlerini sahiplenememelerini eleştiriyor.
2019 73. kitabı
Din Üzerine, Schopenhauer'ın din adına yaptığı çıkarsamaların yer aldığı bir kitap,adından da anlaşılacağı üzere. Schopenhauer bu kitapta tektanrılı dinleri kendi arasında, Budizmle, tektanrıcılığı panteizmle karşılaştırıyor. Ve Müslümanlıkla Hıristiyanlığın yarattığı kültürel enkazın birbirine ne kadar benzediğini pek çok örnekle gözler önüne seriyor. Schopenhauer, katı materyalizmi de, yobazlığı da sevmez. Ama teolojiye dair çok sert eleştirileri bulunmaktadır.

Arthur SchopenhauerYazar · 67 kitap
Arthur Schopenhauer, Alman filozof, yazar ve eğitmendir. Aynı zamanda Immanuel Kant'ın en çok değer verdiği öğrencisiydi. Schopenhauer, Alman felsefe dünyasındaki ilklerdendir ve dünyanın anlaşılmaz, akılsız prensipler üzerine kurulu nedenselliklerinin olduğunu söyleyerek dikkatleri çekmiştir.Ayrıca Schopenhauer, Nietzsche'nin ilk akıl hocasıdır.