2025 52. kitabı
Biçimsel olarak çizimlerle desteklenmiş, “renklendirilebilir kitap” formatında sunulan bir Chuck Palahniuk novellasıyla karşı karşıyayız. Palahniuk, her zamanki gibi alegorik anlatımını, absürt tonları ve toplumsal eleştirilerini kısa ama çarpıcı bir hikâyeyle harmanlamış. Kitap, kuşaktan kuşağa aktarılan “miras” fikri etrafında dönüyor. Neleri miras alıyoruz? Bu miraslarla ne yapacağımıza gerçekten biz mi karar veriyoruz? Yoksa farkında bile olmadan, sorgulamadan mı taşıyoruz onları? Uğruna savaşmaya hazır olduğumuz şeyler, gerçekten bizim seçimimiz mi? İlk bakışta hikâye bu kadar derin bir yerden geliyormuş gibi durmuyor; ama Palahniuk’un ustalığı da tam burada devreye giriyor. Karakterler oldukça karikatürize, hikâye kısa ve fantastik öğeler barındırıyor. Ancak bu, anlatının gerçekliğini azaltmak yerine düşünsel yanını daha çok öne çıkarıyor. Sorgulatmak, Palahniuk, Palahniuk, sorgulatmak Palahniuk’un daha sert, daha kışkırtıcı kitaplarıyla kıyaslandığında daha ölçülü bir anlatımı var Miras’ın ama Palahniuk’u ya da bu tarz edebiyatı seviyorsan keyif verir, bana verdi. Tabii önce Dövüş Kulübü!
MirasChuck Palahniuk · Ayrıntı Yayınları · 202358 okunma