2025 16. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2025 18:41
spoiler var 1-) Şeyh Şamil’in Askeri Düzeni Şeyh Şamil’in en büyük yardımcısı Hacı Murat’tır. Fakat buna rağmen Şamil, Hacı Murat’ın nüfus kazanmasına karşı çıkmıştır ve gücü tek elde toparlamaya çalışmıştır. Şeyh Şamil toplum içerisinde oluşabilecek bir iç bölünmeden korkmuş ve buna karşılık olarak Hacı Murat’ın ailesini esir almıştır. 2-)Hacı Murat’ın çaresizliği ve yalnızlığı Ailesi esir alınan Hacı Murat bu duruma suskun kalamayacaktır. Fakat kendi halinde bir nüfus oluşturması da artık imkansızdır. Hacı Murat’ın son çaresi Ruslara sığınmak olmuştur. Fakat burada da istediği güveni sağlayamamıştır. 3-) Rusların Hacı Murat’a bakışı Ruslar birden çıkagelen Hacı Murat’a güvenememiştir. Ne kadar yakın yaklaşsalar da araya mesafe koymak durumundadırlar. Ruslar almaları gereken bilgiyi almışlardır fakat gerekli karşılığı Hacı Murat’a göstermemişlerdir ve Hacı Murat’ı gözetim altında tutmaya karar vermişlerdir. 4-) Final En sonunda Hacı Murat birkaç kişiyle beraber Rus gözetiminden kaçmaya karar vermiş fakat kaçarken Rus birliklerine yakalanmışlardır. Böylece Hacı Murat’ın hayatına son verilmiştir. Böylece Hacı Murat’ın ailesi de kurtarılamamıştır.
Hacı MuratLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201918,5bin okunma