2025 15. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2025 10:17
Her hikaye, hem bireyin ruh hâline hem de toplumun yapay düzenine ayna tutar. Hayal edin: Bir sabah uyanıyorsunuz ve burnunuz yok. Sadece kayıp değil, şehirde başıboş dolaşıyor, hem de sizden daha yüksek mevkide memur olarak çalışıyor! Evet, bu hikâye tam anlamıyla absürd. Ama arkasında çok şey gizli: Gogol, sosyal statünün birey üzerindeki gücünü, bürokrasinin anlamsızlığını ve kimliğin parçalara bölünmüş hâlini ustalıkla hicvediyor. Burun, sadece bir organ değil; kimliğimiz, gururumuz, toplumdaki yerimizin bir sembolü. Akaki Akakiyeviç adlı bir devlet memuru, tüm birikimini yeni bir paltoya yatırır. Hayatında ilk kez değerli hisseder. Ama kısa süre sonra palto çalınır ve Akaki’nin hayatı adım adım söner. Bu hikâyede “küçük insan”ın dramı vardır. Toplumun görmezden geldiği, yok saydığı bir bireyin sessiz trajedisi. Ve finalde karşımıza çıkan soru: “İnsan ne zaman görünmez olur?” Gogol’un bu hikâyesi o kadar etkileyicidir ki, Dostoyevski’den Tolstoy’a kadar birçok yazar “Biz hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık” demiştir. Genel Değerlendirme Bu üç hikâye: • Bürokrasiyi, hicivle sarsar. • Küçük insanı, görünür kılar. Gogol’un dili zaman zaman komik, zaman zaman karanlık ama her zaman düşündürücüdür. Eserleri, sadece dönemin Rusya’sına değil, bugünün toplumlarına da güçlü eleştiriler sunar. Son Söz Gogol’un “Üç Hikâye”si kısa ama etkisi uzun süren bir okuma deneyimi sunar. Gerçekle hayal arasında dolaşan bu öyküler, aslında hepimizin iç dünyasından bir şeyler barındırır. Belki de biz hâlâ, Gogol’un paltosunun cebindeyiz… Üç Hikaye (Burun, Fayton, Kaput) Nikolay Gogol Orhan Veli Kanık Erol Güney
Üç Hikaye (Burun, Fayton, Kaput)Nikolay Gogol · Yapı Kredi Yayınları · 20231,368 okunma