Önyargılı
2025 6. kitabı
Gurur ve Önyargı Jane Austen 19. yüzyıl İngiliz taşrasında geçen ve Bennet ailesinin ikinci kızı Elizabeth Bennet ile zengin ve soylu bir beyefendi olan Mr. Darcy arasındaki aşk hikayesini konu alır. Hikaye, yalnızca aşk değil, aynı zamanda bireylerin önyargıları, gururları ve sınıfsal yargılarının ilişkiler üzerindeki etkisini işler. Kitabın ismindeki gibi, karakterler birbirlerine karşı ilk başta gururları ve önyargılarıyla yaklaşırlar. Elizabeth, Darcy’nin kibirli olduğunu düşünür; Darcy ise Elizabeth’in sosyal sınıfını küçümser. Ancak ikisi de zamanla değişir ve birbirlerini doğru şekilde tanımaya başlarlar. Karakterlerin değişimi ve gelişimi çok başarılı yansıtılmış. İnce sosyal gözlemler ve eleştiriler, okuru düşünmeye iter. Elizabeth Bennet, feminist okumalar için de önemli bir figürdür. Bazı okuyucular için dili ağır ya da dönem İngiltere’sine dair detaylar fazla gelebilir. Romantik olayların fazla idealize edildiği düşünülebilir. Gurur ve Önyargı, yalnızca bir aşk hikâyesi değildir. Aynı zamanda bireyin içsel gelişimi, toplumun beklentilerine karşı duruşu ve insanların birbirine bakış açısının ne kadar kolay değişebileceği üzerine ustaca yazılmış bir romandır
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,9bin okunma