2025 80. kitabı
Merhaba bugün sizlere çok sevdiğim Rus Edebiyatı'ndan bir kitapla geldim.Ama yazarı bu defa bir kadın. Yaşadığı dönemde sırf kadın olduğu için hor görülüp,değeri öldükten çok sonra anlaşılan bir şair,çevirmen ve yazar.Karolina Pavlova. Kitabın ismi de "ÇİFTE YAŞAM" Kitabımız 1800'lerde geçmektedir ve hem şiir hem de düzyazıdan oluşan 10 bölümlük bir kitaptır.Her bölüm bir şiirle bitmektedir. Kitaptaki bölümlerin 'geceleri' düz yazı şeklinde anlatılmıştır,'gündüzleri'ise kahramanımız iç yaşamı hakkında yazılmış şiirlerle anlatılmıştır. Cecily, Rusya'da varlıklı bir ailede yaşayan genç bir kızdır. 19.yüzyılın yaşam şartlarına bakıldığında her genç kız gibi dini kurallara uyan,toplumda saygın davranışlar göstermek zorunda olan,herkesin onun hakkında iyi bir koca beklentisi olan,evllik hakkında konuşan,arkadaşı Olga ile partilerden ve ziyaretlerden geri kalmayan bir kızdır.Ama bu, gündüzleri böyledir. Gece olup da odasında kedisi ile baş başa kaldığında başlıyor herşey. Özgürleşiyor adeta.Kendisini şiirlerin büyülü dünyasında buluyor.Güzel şiirler yaziyor resimler çiziyor.Sanatçı bir ruha sahiptir.Rüyalarında ise tamamen özgürdür. Ama sabah uyanıp da gerçek hayata dönünce her şey tekrar başa sarıyor. Cecilya her ne kadar özgür olmak istese de o dönem için bu pek de mümkün görülmemektedir.Annesi dahi buna engel olacaktır. Bu kitap o dönemin kadınlarının ve yüksek sosyetenin ikirliğini de göstermektedir. Rus edebiyatı seven biri olarak bu kitabı da sevdim.Farklı bir bakış açısı ile yazılmış.Elinize aldığınızda çabucak bitiyor. Yayinevi ve sevgili arkadaşım @gulayinkitaplari nin emeğine sağlık. Telemak Kitap @gulayinkitaplari #telemakyayınları #çifteyaşam #gulayinkitaplari
Çifte YaşamKarolina Pavlova · Telemak Yayınları · 2025197 okunma