Fakat hayat, hesap kitap bilmiyordu.
2025 50. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2025 17:57
“Bu biyografideki bazı kişiler ve olaylar (bize anlatılanlar doğruysa) hayal ürünüdür. Bazılarıysa (bize anlatılan doğruysa ) gerçektir. "Harika Bir Hayat" 2023 yılında Yunus Nadi Roman ödülünü almış bir dönem romanı. İstanbul'un işgalinden başlayıp II. Dünya Savaşı yıllarına kadar uzanan bir zaman dilimi anlatılmış. Bu dönem ülkemizde art arda birçok değişikliğin, yeniliklerin kırılmaların ve arayışların olduğu bir dönem. Hikmet Hükümenoğlu toplumsal olarak bir ailenin serencamını, özelde de birey olarak Harika Akırmak adlı karakterin kendini bulma çabasını romanın ana izleğine oturtmuş. Romanda birçok tarihi karakter ve olay geçmekte; Halide Edip, Serteller, Suat Derviş, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Peyami Safa, Yahya Kemal, Varlık vergisi, Tan Gazetesi Baskını, II. Dünya Savaşı gibi. Tarihsel olaylar ve karakterlerin kurgunun önüne geçmemiş olmaması, romana aralarda yedirilmiş olması gayet başarılı. Hikmet Hükümenoğlu bunu akıcı bir üslupla sağlayabilmiş. Bu zaman ve mekansal gerçekliğin ortasında yazar tamamen kurgu bir karakter oluşturmuş ve bunu biyografik bir tarzda anlatmış. Bunu yaparken birçok anlatıcıdan yararlanmış, romanda Harika'nın hayatını farklı anlatıcılar ağzından dinliyoruz fakat kendi sesini aslında hiç duymuyoruz. Harika'nın harika olmasını sağlayan birçok unsur var. Bunların başında yoğun bir duygu durumu içine girdiğinde etrafındaki nesneleri havaya kaldırması. Roman boyunca evde, kafede, restoranda, tiyatroda birçok yerde bu gerçeküstü davranışı gösteriyor. Fakat bu davranış etrafındakiler tarafından çok olağanmış gibi görülüyor. Burda büyülü gerçekçilikten yararlandığını görüyoruz yazarın. Olağanüstü bir durumun gayet olağan bir şekilde karşılanması. Hikmet Hükümenoğlu aslında bı kadar tarihi gerçekliğin arasında romanın bir kurgu olduğunu, edebiyatın gerçekten sıçrayıp kurguyla birleştiğini göstermeye çalışmış gibi. "Her şeyi fazlasıyla ciddiye almayın, burdaki olayalar tamamen hayal ürünüdür," demek gibi bir tarafıyla. Bu harika özelliğinin yanında Harika Akırmak'ın birçok başka harika özelliği de var. Tarih,yabancı dil, matematik, dil bilgisi, şiir, tiyatro, şifre çözme vs. Fakat bu kadar özelliğe rağmen Harika'nın baskın anne karakteri Melek Hanım'a karşı gelememesi ve bir türlü kendi ayakları üstünde duramaması roman boyunca devam eden bir zıtlık. Harika'yı bir noktada yakasından tutup artık kendisine gelmesi için sarsmak isteyebilirsiniz. Bu anlamda toplumsal anlamda ve birey olarak bir varoluş süreci, kendilik inşası roman boyunca devam ediyor. Bunun yanında birçok farklı karakterle o günün sanat, edebiyat ve siyaset dünyasına dair eleştiri de getirilmiş. Özellikle Harika'nın abisi İrfan, okul arkadaşı Yale, evlerinde kaldıkları Kamuran Bey gibi karakterleri okuması hem keyifli hem zengin karakterler. Genel anlamda tarih ve kurgunun iç içe geçtiği bir dönem romanı diyebiliriz, herkese keyifli okumalar.
Harika Bir HayatHikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 20252,683 okunma
1 +1'leme
Bahtiyar Gül
Çok teşekkürler Esra Hocam
Kaleminize emeklerinize sağlık Bahtiyar hocam gerçekten harika bir inceleme olmuş👏👏✨️