Savaşin İçinde İnsan Kalabilmek
2025 34. kitabı
9. Sınıftan itibaren okunabilir . Yüzyüze/Cengiz Aytmatov Cengiz Aytmatov'un kitaplarını, kurgusunu, dilini ne kadar çok sevdiğimi beni tanıyanlar çok iyi bilir. Bu kitabı alır almaz bitirmek istedim ve kurgunun ana karakteri olan Seyde'ye hayran kaldım. Ah bu güçlü, iyi kalpli kadınlar. Kitapta bir Kırgız köyünde erkeklerin askerlere gitmesi ile kadınların yaşadığı acılar, sıkıntılar anlatılmakla beraber kadınların ne kadar güçlü olabileceğini, evlatları için ne kadar büyük zorlukların üstesinden gelebileceklerini ve her şeye rağmen insani yönlerini yitirmediklerini görüyoruz. Seyde, köyde yaşanan uzun kışla beraber çektikleri açlığı gidermek için büyük bir mücadele vermektedir. Bir yandan da askerden kaçıp bir mağara da saklanan kocası İsmail'e tarladan tek tek topladığı buğday tanelerinden un yaparak ekmek götürmektedir. Seyde tüm bu zorluğa rağmen içindeki insani duyguyu bir gün bile kaybetmemiştir. Babaları savaşta ölmüş olan komşusunun çocuklarını kendi çocuğu gibi görmek, zaten üç lokma olan yemeğini onlarla paylasmaktadir. Kendi evladı kadar onların açlığı da yüreğini acıtmaktadır. Fakat zamanla fark eder ki çok sevdiği kocası İsmail onun için yaptığı bunca fedakarlığa rağmen fazlasıyla bencildir. Ve günün birinde inanamayacağı kadar kötü bir şey yapar. Bu acı hikaye ile ilgili Cengiz Aytmatov açıklamalarında şöyle demiştir: " Bu kitapta tam olarak anlatılmak istenen konu devlet otoritesi ve bireyin karşı karşıya gelmesi durumudur ve dünyanın her yerinde savaşlarda bu çatışma yaşanmaktadır. " Savaşsız bir dunyada kitaplarla ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. @otukennesriyat #neokusak #kitapalıntılar #kitaptavsiyesi #kitaptanıtımı #booksboksbooks #kitapsever #reklam #kitapkulübü #cengizaytmatov #kirgizi̇stan #savaş
YüzyüzeCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 20185,6bin okunma