2025 4. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2025 21:57
Evet! Beni şok eden bir yazar ile karşı karşıyayım. Jorge Luis Borges; Arjantinli yazar, şair ve denemeci. 20. yüzyıl dünya edebiyatının en önemli figürlerinden biri olarak görülüyor. Eserlerinde gerçeklik, sonsuzluk, zaman, bilinç ve labirent gibi felsefi temaları işliyor. Namını çok duyduğumdan, biraz araştırma yapıp Ficciones adlı bu kitabını seçtim. Ondan okuduğum ilk kitap olarak bu kitabı seçmiş olmak çok güzel bir deneyimdi. Okurken birçok kere anlamadığım, tekrar okuduğum cümleler oldu. Bana kalırsa Borges, kesinlikle edebiyat tarihinin en zeki yazarlarından; ve de hem entelektüel hem de genel anlamda çok kültürlü biri. Tabii ki bu kitapta beğenmediğim öyküleri de oldu, ama buna karşın bazı öyküleri ise aklımı başımdan aldı. Özellikle ‘Tlön, Uqbar, Orbis Tertius — Dairesel Harabeler — Babil Piyangosu — Babil Kütüphanesi ve Kılıcın Biçimi benim dönüp tekrar tekrar okuyacağım hikayelerinden. Genel olarak yazarın zekasına hayran kaldığım için bu kitaba —düşük verdiğim hikayeleri hiç yoklarmış gibi geçerek— 9 puan veriyorum. Başka kitaplarında görüşmek üzere. Herkese de tavsiyemdir, emin olun pişman olmayacaksınız. (Bu arada hiç roman yazmamış. Daha kısa bir şekilde ifade edebileceği fikirleri uzatmayı saçma buluyormuş. )
FiccionesJorge Luis Borges · Can Yayınları · 2024570 okunma