2025 27. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2025 00:01
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR - GÖNÜL BİR YEL DEĞİRMENİDİR SEVDA ÖĞÜTÜR Kitabımızın ana karakteri Şadan Bey, çapkın bir adam. Ailesi bu huyundan çok muzdarip olduğu için belki durulur diye onu görücü usulü bir evlilik yapmaya zorlarlar. Karısı Sabiha Hanım ise bilgili, çok okuyan, gazetelere ve dergilere yazılar yazan, entelektüel kişiliğe sahip bir kadın. Zamanla Şadan karısının bu özelliğinden adete bıkar. Onu sürekli ezikleyip bilgisizliğini yüzüne vurduğunu düşünür. Ve ondan intikamı çok iyi bildiği bir şekilde almak ister. Yani aldatarak. Bende seni çok güzel bir şekilde uyutup istediğimle gönlümü eğlendiriyorum gibisinden aklınca düşüncelere kapılır. Tabi bilmez ki aslında en çok kendisi aldanacaktır. Ettiğini yaşamadan kimse göçmez bu dünyadan. Kitap iki bölümden oluşuyor. 'Karımı nasıl aldattım?' ve 'Karım beni nasıl aldattı? şeklinde okuyoruz kitabı. Şadan bizzat kendisi anlatıcı. Her erkeğin kendisi gibi çapkın olduğunu, eninde sonunda karısını aldatacağı düşüncesini okuyucuya ikna etme çabası içinde. Ama unuttuğu bir şey var. Aldatmanın kadın erkek diye cinsiyet ayrımının olmadığını yalnızca karakter meselesi olduğunu sonradan anlayacaktır. Ava giderken avlanmak misali. Kitap çok yanlış anlaşılabilir. Aldatmayı savunuyor, haklı gördürüyor diye. Aslında hiç de öyle değil. Yazar toplumsal bir sorunu mizahi yönünü ağır basarak ve bir o kadar da ders verici bir nitelikte kaleme almış eseri. Dili oldukça sade ve akıcı. Yazarımız zaten bu mizahi üslubuyla sorunları adeta yererek ve bir o kadar da ders vermesiyle ünlü. Bazı şeyleri başımıza gelmeden anlamaz ve o şeyin kıymetini bilemeyiz. Kitap da konu bakımından bu şekilde ilerliyor. Şadan sadece karısını aldattığı, ona bir ders verdiğini sanıyor. Ama aslında kendisi dersini alıyor. Kitabı çok beğendim. Yazar yine ustalığını bir kez daha gösterdi. Diğer eserlerini için sabırsızlanıyorum.
Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda ÖğütürHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,6bin okunma