Reşat Nuri Güntekin'in Damga eserinin 1974 basımını okuma fırsatı buldum, dil ve anlatımı oldukça akıcı, basımının eski olmasına karşın okurken beni zorlamadı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi özellikle 2. Meşrutiyet'in ilanından sonraki dönemde, işlemediği bir suçu üstlenen ana karakter İffet'in hem kendi iç dünyası, hem toplum gözünde hem de ekonomik alanda yaşadığı zorluklar konu edilmiştir. İffet, çocukluğunda halasından sevdiği kadının namusunu korumak için kendini feda eden, İsmail'in masalını dinlemiş, hayat onu da bu çok etkilendiği masaldakine benzer bir fedakarlıkta bulunma noktasına getirmiştir. İşlemediği suçu aşık olduğu kadını korumak için üstlenmiş, ancak aradan geçen zorlu ve uzun yıllar, ne yazık ki göze aldığı fedakârlığa değecek bir aşk hikayesi yaşamadığını göstermiştir.
Bireyin toplumsal yargılar karşısında ki çaresizliği, ana karakterin içsel hesaplaşmaları, bir ömre bedel fedakarlığın hayal kırıklığı ile sonuçlanması temalarının işlendiği romanı ben beğenerek okudum, Türk Edebiyatı'nın bu önemli eserini sizlerin de mutlaka okumasını tavsiye ederim.