Bayıldım 90.sayfaya
2025 9. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2025 10:59
Orhan Pamuk'un hacmi en küçük ama derinliği en büyük kitabı bence budur... Kitaptaki kimlik arayışı, ben kimim sorgulamaları apayrı güzel olmuş fakat benim en beğendiğim kısım 90.sayfada Padişahın,Hoca ile ikizi olarak ifade edilen İtalyanın kimliklerini ayrıştırma kısımları idi... Hayır bu senin değil onun düşüncesi Şimdi onun gibi bakıyorsum kendin gibi bak... Aslında burada çok temel bir benlik oluşumunu aktarmış Pamuk. Birey olma sürecinde gerek bakım verenimiz gerek etrafımızda model aldığımız kişiyi içimize alır onu kopyalarız. Bu yeni bir benlik oluşturmanın ilk adımıdır. Sonrasında kopyaladığımız benliğe bizden kendi benimizden birşeyler eklemeliyiz. Bir heykeltraş gibi kendi elimizle kendimizi şekillendirmeli kendi imzamızı atmalıyız. Terapilerde bir süre sonra danışmanımızı içe alma diye bir kavram vardır. Terapistimiz gibi düşünrüz o nasıl davranırdı ne derdi ne dememi isterdi deriz... Bu çok sevdiğimiz model aldığımız biri içinde öyledir aslında. Sonrasında sağlıklı olan içimizdeki o sese bizim de birşeyler eklememizdir... İşte benliğin oluşumu ayrışımı için böyle bir seri gelişir ve bu kitap bu temayı harika vermiş
Psikoloji
Beyaz KaleOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202311,2bin okunma