Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

106 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Çador, İran'da kadınlar tarafından giyilen çarşaf. Farsça, çadar ya da çadur. Çadırı anımsatan bu kumaşların kafesli şekli ise burka. Her birinin birleştiği anlam ise yokluk. Kapkaranlık bir yokluk. Yıllar önce ülkesini terk eden Akhbar'ın, memleket ve aile özlemiyle geri dönmesiyle başlıyor sürgün içinde sürgün hikayesi. Yeni yaşam umudunun eski hatıralarıyla birlikte paramparça oluşu yepyeni bir bakış açısı kazandırıyor ona. Savaştan parçalanmış ülkesi sahip olduğu hatıraları tüm tanıdıklarını ve insanların suretlerini yavaş yavaş silip götürürken, yasakların içinde yokluğu, yokluğun içinde hayallerin varlığını görüyor. Kendi hayatlarından varlıkları bile sürgün edilmiş kadınların bedenlerinin yok sayılmışlıklarını hem kendi gözlerinden hem bir burkanın içinden görüyor Akhbar. Korkunun hüküm sürdüğü toprakların bir hapis hayatını andıran ülkesinde volta atarken kumaş çadırlarda yaşamaya hapsedilmiş kadınların tek hücreli bölmeleri, yerlisiyken yabancısı olduğu toprakta hem kefen hem özgürlük simgesi oluyor onun için. Burkaların altında kaybolan kadınlar, hasretini çektiği anne, kardeş ve sevgili boşluğuna eş değer olmaya başlarken aynı zamanda kendi yurdunda yaşadığı yabancılıktan sıyrılması için tek kaçış yolu oluyor hayaller ise takip edebileceği tek yol. Akhbar'ın yaşadıklarına ve gördüklerine inanmak, kendi varlığını doğrulamak için boynundaki muskaya ya da cebindeki kumgülüne dokunması, hatırlayamadığı eski masaldan birkaç sihirli kelimeyi hatırlasa yaşadığı andan gerçek dünyaya geri döneceği düşüncesi bana İnception filmini anımsattı. İstediğin anda düşlediğin hayata geçip bir objenin ya da bir sözcüğün gücüyle yaşadığın hayatı hissedebilmek. Kaybolduğun noktada hep yeni bir başlangıç umuduyla yaşamak… Muazzam bir dili var Murathan Mungan'ın. Akıcı ve içten. Çölün ortasında geçen hikayesi duru anlatımıyla çarşaf gibi bir denizin seyrindeki huzurla eş değer hale geliyor. Kaybolmuşluk hissini kadınların gözlerinden ifade ettiği derin anlamlar içeren bu kitap kısa olmasına rağmen felsefik öğeler barındırıyor. Hayran kaldığımı söyleyerek kesinle okumalısınız diyebileceğim kitaplar arasına ekliyorum. Keyifli okumalar.
Çador
ÇadorMurathan Mungan · Metis Yayınları · 20201,228 okunma
··
96 görüntüleme
Semih Doğan okurunun profil resmi
Murathan Mungan, bana göre değeri tam anlaşılamamış yazarlarımızdan birisi. Birkaç ay önce tanıştım kendisiyle ve bir anda 5 kitabını okudum. Zaten sizin de dediğiniz gibi dili "muazzam" asla da sıkmıyor okuyucuyu. Elinize sağlık Kıvılcım Hanım.
Kıvılcım Y. okurunun profil resmi
Böyle bir yazarın değerinin anlaşılamamış olması gerçekten üzücü. İsmail Güzelsoy da aynı kaderi paylaşıyor mesela benim için. Kalemi enfes olmasına rağmen yeterli okuyucuyla buluşamıyor. Böyle olduğunu bildiğim yazarlardan ilerlemek daha çok keyif veriyor bana. Bir gün değeri anlaşılacak eserlerin tadına daha erken varabilmek güzel :) Teşekkür ediyorum yorumunuz için.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.