2025 85. kitabı
Merhaba bugün sizlere çok sevdiğim bir kitapla geldim.Hasan Kallimci'nin kaleme almış olduğu "BİLGİN ŞEHZADE-İlk Türkçe Sözlüğün Romanı" kitabı. Bu bir "İlk Türkçe Sözlüğü"nün romanıdır. Divan-ı Lügati't Türk,Karahanlılara mensup olan Kâşgarlı Mahmud tarafından kaleme alınan ilk Türkçe sözlüktür. Bu sözlük Türk yazı dillerinin, lehçelerinin ve ağızlarının dil özelliklerinin belirlendiği,söz varlığının derlenerek bir araya getirildiği,bitmez tükenmez bir kaynak sağlaması dileğiyle bu bilgilerin yazıya döküldüğü bir kitaptır. Okumuş olduğumuz bu kitapta da ilk Türkçe Sözlüğünün nasıl oluştuğunu,Kâşgarlı Muhmud'un bu süreçte neler yaptığını,o dönemin genel durumunu çok güzel anlatmış yazar. Mahmud küçük bir şehzade iken babası tarafından dedesinin yanına yollanmasıyla her şey başlar. Mahmud meraklı ve ilgili bir çocuk olarak her şeyi sorgular.Kendisine Arapça dersi verildiği sırada neden Türkçe dersi verilmiyor diye aklından geçirir ve bildiği Türkçe sözcükleri bir bir kaydetmeye başlar. Amacı,Araplara da Türkçe öğretmektir. Zaman geçer ve Mahmud'un ailesi tahta geçmek isteyen amcası tarafından öldürülünce doğup büyüdüğü Kaşgar'ı terk etmek zorunda kalır. Uzun bir zaman geçtikten sonra artık taht amcasına ait değildir.Mahmud bu durumu fırsat bilerek yazmaya devam ettiği kitabını ne pahasına olursa olsun Bağdat'taki halifeye ulaştırmak istemektedir. Tabi bir hayli yaşanmıştır ama ömrünü bu uğurda feda etmeye hazırdır. Kısa bir bilgi paylaşmak istiyorum. "Bu sözlük, bir sözlük olmanın dışında Türkçenin 11. yüzyıldaki dil özelliklerini belirten, ses ve yapı bilgisine ışık tutan bir gramer kitabı niteliğindedir. Ayrıca yazıldığı devirdeki kişi, boy ve yer adları kaynağı; Türk tarihi, mitolojisi, coğrafyası, halk edebiyatı, tıp bilgileri ve tedavi usullerine dair bilgi veren ansiklopedik bir eserdir." Bu okumuş olduğumuz kitap da çocukların anlayacağı şekilde kaleme alınmış cok faydalı bir kitap. Yazarın,yayınevinin ve sevgili arkadaşlarım İlknur ile Seval S. nin emeğine sağlık. @ucanatyayin #bilginşehzade #düşsokağıkitaptutkunları
Bilgin ŞehzadeHasan Kallimci · Uçan At Yayınları · 202219 okunma