Bir Münevver
2025 62. kitabı
17. yüzyıldan seslenmişti birisi "Neden böyle önemli konuları araştıran inceleyen birileri yok!" diye. 20. yüzyıldan sesleniyor Alexis Carrel; "ben varım" diye hisseme düşen kadarıyla. Alexis Carrel herkesin kabul kabul etmek zorunluluğunda olduğu seviyede çok ünlü bir tıp hekimidir. Lakin tanınırlığını tıp alanında yaptıklarından ziyade deneme metinlerinden elde etmiştir, diyebiliriz. En azından bizim coğrafyamızda. Bu eserinin gündeminde 20. yüzyılın "sefil" insanını var. Hayatta bütün değerli arayışlarını terketmiş ve zevk tünellerden peşi sıra geçerken kendini zehirleyip körelten insanı işaret ediyor Carrell; peşinde gelecek olanı da kurtarabilme vaadiyle. 20. yüzyıl Avrupası'nda da insan ne yazık ki ikiye ayrılarak inceleniyor: Bedeni ve ruhu açısından. Alexis Carrel'in belki en önemli önerisi gelin "bu insanı bir birleştirelim ve ondan sonra yolumuza bakalım" demektir. Dönemin okullarını da şöyle eleştiriyor Carrel: "Sadece entellektüel donanım kazandıracak ve hayatta pratik karşılığı olmayan şu bilgileri sıralamayı ve çocuklara bunları yüklemeyi bir bırakalım". Ve Carrel'in ideal dünyasında "bence de olması gerektiği gibi" maneviyat vardır; Allah'a götüren yollar vardır. Bunlarsız "tam" bir eğitim gerçekleştirilemez. Hatta Allah'a doğru yönelişin olmadığını bir hayat da yaşanamaz kendisi için. Carrel'in ıslah çalışmalarında temel hedeflerinden birisi de "aile" dir. Ailenin kötü alışkanlıklardan uzak durarak zihni açık ve berrak tutmak gibi bir sorumluluğu vardır. Sigara, alkol, radyo ve televizyon gibi zaman çalan aygıtlardan ya da boş işlerden uzak durulması gerekmektedir. Aile'nin en önemli işi neslin devamını sağlamaktır, özellikle kadının. Nesli sağlamak sadece biyolojik bir işi tamamlamaktan ziyade bir talim ve terbiye de barındırıyor tabi ki. Bunun tam manasıyla sağlanması için yapay seleksiyon tarzında bir öneri de bulunur Carrel. -Burada biraz aşırıya kaçtığını düşünüyorum - ve eklemeye de devam eder. Mesela (dönemin tıp bilgisi ile) sarhoş bir şekilde cinsel ilişkiye girilmemesi, ya da annenin hamilelik sırasında dikkat etmesi gereken şeyleri sıralar. Sonuç olarak, Avrupa'da insanın sınai faaliyetlerin altında ezilmek zorunda kaldığı ve kendi olmaktan çıktığı bir noktada Alexis Carrel en azından dümeni doğru bir yöne kırmaya çalışan kıymetli bir münevverdir.
Başarının SırlarıAlexis Carrel · Hayat Yayınları · 200092 okunma