2025 29. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2025 23:10
Kitabı çok beğendim, Spinoza felsefesine göre yaşamak gerçekten derin ve anlamlı. Kendimi içinde bulduğum bir anlayış. Yaşama sevinç katma, bu devinimi etrafına bulaştırmak. Anlamak, özgürleşmek... Gerçekten bir yücelik arıyorsak bunu doğada bulabiliriz. Doğadan gelip doğaya karışıp aynı döngüde süregelen, etken ve edilgen bir hayatı yaşıyoruz. Tek bir konu zor geliyor.İnsanin yaptığı her şeyin de bu iradenin içinde olduğu, kişinin yaptıklarını( kötülükleri) affetmek farklı bir boyut ama kabullenip, affedip bu yükü ortadan kaldırmak biraz yüksek bir anlayış istiyor. Sebepler sonuçlar irdelendiğinde sonucun başka kapıya çıkmayacağını anladığımızda, ceza değilde kişinin iyileştirilmesi,rehabilite edilmesi topluma dönüş için büyük bir fayda. Ama insanız işte zor bir kabulleniş zor bir affediş. Ama aynı zamanda sana getirdiği nefretin ağır yükünden kurtuluş ve sonuç özgürlük. Tavsiye ederim.
Spinoza'nın Sevinci Nereden Geliyor?Çetin Balanuye · Ayrıntı Yayınları · 20171,114 okunma
. “Tolstoy şöyle der: “her şeyi anlamak, her şeyi affetmektir” Fakat affedilen sadece kötülüktür ve her şeyi kavrayan kişinin affedecek bir şeyi kalmaz, çünkü o- Spinoza’nın tekrar söyleyeceği gibi-kötülüğün olmadığını, yalnızca Nietzche’nin “oluşun masumiyeti” dediği şeyin var olduğunu kavramıştır.” . [ Ölüm-Patrick Dupouey]
Mehtap Çelik
@suatdemiryurek listeme aldım. Teşekkür ederim. İnsan tek bir kişide bütün doğrularını bulamıyor bazen.
Mehtap Çelik
İnsan hayatın güzelliğinin farkına varmadan, içindeki potansiyeli farkedemiyor. Çünkü var olma çabası peşinden bütün güzel duyguları çekiyor. Tâbi ki erdemli bir varoluşla.
Özgür irade-determinizm sorunsalı felsefenin en eski sorunlarından, bu sorunun tartışıldığı kısa ama çok iyi bir kitap var Türkçede, Özgür İrade Yanılsaması-Oğuz İnel.
"Güçsüzlükle kederin, güçle de sevincin hep bir arada olduğunu fark etmenin yaşamlarımıza katkısı sandığımızdan büyük olabilir.” Spinoza’nın Sevinci Nerden Geliyor-Çetin Balanuye