2025 25. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 19:51
İlk defa 1891 yılında yayımlanan Müşahedat, ismi ile müsemma tam bir gözlem romanı ve edebiyatımızın ilk natüralist romanı olma özelliğini taşıyor. Ahmet Mithat Efendi objektifini eline alıyor ve kendini de hikâyenin içine dahil ederek bazı hayatları müşahede ediyor. Yazım tekniği olarak yazarın da içinde yer aldığı ve yer yer okuyucu ile konuştuğu farklı bir eser. Ayrıca oldukça da akıcı bir metin olduğunu söylemeliyim. Hikayenin ana karakterleri Siranuş Hanım ve Refet Bey. Üçüncü sıraya da hikaye içinde olması nedeniyle Ahmet Mithat Efendi'yi yazabiliriz :) Seyyit Mehmet Numan ise her iyi romanda olması gereken iyi bir yan karakter olarak yerini alıyor. Hikaye, Ahmet Mithat Efendi'nin Beykoz'dan İstanbul'a giden bir şehir içi vapurunda seyahati ile başlıyor. Vapurda Siranuş Hanım ve arkadaşı ile tanışıyor. Sonrasında hikaye akıp gidiyor. Edebiyat dünyamızın bu klasik romanı ilgisine tavsiye olunur. Herkese faydalı okumalar dilerim.
MüşahedatAhmet Mithat Efendi · Mercan Okul Yayınlar · 0913 okunma
Ahmet Mithat Efendi gibi kendisini hijayenin içine sokmasada, arada sırada okuyucu ile konuşan Mustafa Kutlu'nun bu durumu Ahmet Mithat Efendi'den esinlenmiş gibi geliyor bana.
Serdar
Öyle olmalı hocam. Yazarın okuyucuya hitap etmesi güzel bir şey bence.