2025 19. kitabı
Aytmatov'dan okuduğum dördüncü kitap. Okuyan kadinlar kulubu #birharfbirkitap ( C harfiyle başlayan kitaplar) etkinliği vasıtasıyla öne çektiğim bir eser oldu. Cemile, Cengiz Aytmatov'a ilk büyük şöhretini kazandıran eseridir. Özellikle Louis Aragon'un eseri okuyup çok beğendikten sonra Fransız çevirisini yapması, kitabın bu şöhreti almasında büyük katkı sağlamıştır. Aragon, Cemile'yi en büyük aşk hikayesi olarak tanımlamıştır. Kitap, Cemile'nin küçük kayınbiraderi Seyit'in gözünden bize anlatılır. Eser II. Dünya Savaşı döneminde geçmektedir, Cemile'nin eşi dahil köydeki erkekler savaşa katılmıştır. Cemile, kendine özgü güzelliği, cesareti, açık sözlülüğü ile dikkat çeken bir karakterdir. Arada eşinden mektup gelir ancak sadece son satırda Cemile'nin ismini anar, selam olsun ona der. Mektuba ilk Cemile ile başlanamayacağı, geleneklere göre ayıp karşılanacağı Seyit'in ağzından bize söylenir. Fakat Cemile'nin bu durumdan çok canı sıkıldığı bellidir. O sevgi ve aşk istemektedir. Cemile ve Seyit, cepheye gidecek buğday çuvallarını gönüllü olarak taşımaya başlarlar. Savaşta sakatlanmış olan Danyar da onlarla birlikte bu göreve katılır. Taşımacılık sırasında ara ara Cemile türkü söyler, çok sever türkü söylemesini. Önceleri alaya aldığı Danyar'dan da bir gün türkü söylemesini ister. O kadar içten ve güzel söyler ki Danyar, Cemile etkilenir. Kayınbirader Seyit, ikisi arasındaki durumu fark eder, Cemile'yi hem kıskanır hem de onları birbirinden ayırmaya kıyamaz. Kısacık 80 sayfa bir eserdi. Cengiz Aytmatov'un dili her zamanki gibi muazzamdı. Sadece arka kapaktaki en güzel aşk hikayesi iddiasının biraz fazla olduğu kanaatindeyim. Sevgisiz kalmış erkek ya da kadının başka bir aşk arayışına girmesini kurgu olsa da doğru bulmuyorum. Yine de Aytmatov'un dili olunca okuması keyifli bir eser oldu. II. Dünya Savaşı'nın izlerini, Kırgızistan'daki gelenekleri, o toprakları öğrenmek ve okumak güzeldi.
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,6bin okunma