2025 185. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2025 13:18
Herkese merhabalar Epokhe yayınlarından çıkan Kadim Metinler Dizisinden Bahman Yast ı okumustum geçen hafta. Bugun de Enuma Elish-Asur Yaratılış Tabletleri ile geldim. Asur İmparatorluğu, Asur Devleti veya Asurya, MÖ 2025 ile MÖ 612 yılları arasında var olmuş ve Sami halklardan oluşmuş bir Antik Çağ Mezopotamya imparatorluğuydu. Asuriler (Süryaniler) eski çağlardan bugüne Orta Doğu'da yaşayan ve bugün dünyanın her yerine yayılmış olan bir halktır. Antik çağlarda bugün Kuzey Irak'ta bulunan Assur şehrinin yerli halkı olarak bildiğimiz Asuriler Mezopotamya'nın gördüğü en büyük imparato rluklardan biri olan Asur'un bir anlamda sahibidirler. Asur Krallığı, Babil-Keldaniler, Medler, İskitler ve Kimmerlerin ülkeye yaptığı akınlar sonucunda iyice zayıflayarak MÖ 612-605 yılları arasında yıkılmıştır. İmparatorluğun çökmesiyle birlikte Asur halkı da tarihi kayıtlardan silindi. Evet bu kısa tarihi bilgilendirmeyi sizlerle de paylaşmak istedim ,çünkü ben kitabı okumadan önce bir araştırıyorum konuyla ilgili belgeleri . Kitapta 5 Tablet incelenmiş. 2.ve 6.tabletlere yer verilmemiş.Yer yer parçalanmış bulunan tabletler . Dünyanın yaratılışını bir dizi tablette anlatan uzun epik şiirin parçaları Bay George Smith tarafindan British Museum un Ninova Kraliyet kütüphanesinden gelen çivi yazısı hazineleri arasında keşfedilmiştir. Asurlar kütüphanecilik konusunda gelişmiş bir halk. Felsefe ve mitoloji konularına ilgi Duyanlar için önerebileceğim bir kitap... kitapla kalın dostlar.. Asur Yaratılış Tabletleri Kolektif
Asur Yaratılış TabletleriM. Endülüs Özbay · Epokhe Yayınları · 20259 okunma