2025 16. kitabı
“Yola vatan için çıktık… Ama dönerken ardımızda sadece yıkıntılar, küskünlükler ve satılmış topraklar vardı.” ⠀ Bu kitap bir savaş hikâyesi değil. Bir imparatorluğun göz göre göre nasıl dağıldığının, inançla gidilen yolların nasıl siyasete kurban edildiğinin günlüğü. ⠀ Falih Rıfkı Atay, Cemal Paşa’nın yanında yıllarca Suriye-Filistin cephesinde bulunmuş bir gazeteci. Anlatılanlar sadece dış düşmanı değil, içerideki körlüğü de gösteriyor. ⠀ Yahudi yerleşimlerinin Filistin topraklarına sızmasını, Osmanlı yöneticilerinin bu tehdidi nasıl görmezden geldiğini açıkça yazıyor: “Bir gün gelecek, Filistin’de artık Araplar değil, Yahudi kolonileri çoğunluk olacak… Ve biz buna seyirciyiz.” ⠀ Bugün bile hâlâ süren o büyük acının başlangıç noktası burada: Zeytindağı’nda… Kitapta en çok içimi acıtan şey: Vatanı seven insanların çaresizliği… Vazifeyi sahiplenmiş ama ne uğruna savaştığını artık sorgulamaya başlamış bir kuşağın yorgun sesi bu kitapta. ⠀ “Çanakkale’de yaktığımız iman ateşini, Arap çöllerinde siyasetin rüzgarıyla söndürdüler.”
ZeytindağıFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 201114,8bin okunma