Filizlenen Tohum
2025 20. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2025 14:49
Eserde, İstiklal Harbi'nin maddi imkânsızlıkları ve Anadolu'nun manevi yapısı, işgale karşı bir direniş ruhu olarak Maraş ve Ferhat Bey üzerinden anlatılır. Yazara göre, önsözde de belirtildiği gibi, Tohum, memleket müdafaasının aksiyonu, bu aksiyonun ise fikri, fikrin de saklı benliğin mahrem pençesi olma niyetindedir. Peki “tohum”dan kasıt nedir? Tohum, ruhun ve maneviyatın maddi taşıdır; köktür, özdür. Anadolu, bu tohumun oluşturduğu ruh ve maneviyat pınarıyla direnmiştir. Eserde de vurgulandığı gibi, maddi üstünlüğe karşı materyalist aksiyonlarla direnilemez. Bu yüzden akıl, burada bir kenara bırakılmış; maddiyat, ruhun emrine girerek en üst mertebesine çıkmış ve bir direniş aracına dönüşmüştür. Ulus, maddi bilinci değil; imanı ve ruhu öncül kılarak bir aksiyona girişmiştir. Bu iman şudur: “Biz yaşarken Maraş’a dokunamazlar. Ölsek de toprağa karışan bedenlerimiz, bu topraklara sahip çıkar. Biz yaşadıkça süngü tehdidine boyun eğmeyiz. Zira toprağımız namusumuzdur.” Bu manevi direniş, Ferhat Bey gibi mistik ve yerel bir kahraman üzerinden; onun sıra dışı tavırları, metafizik gücü ve halktaki tesiriyle anlatılır. Onun kayıtsız dışı gibi görünen ama ruha hitap eden davranışları, tohumun nasıl kalplerde filizlendiğinin simgesidir. Tohum gerçekten de muazzam bir eser. Okuyun, okutturun. Necip Fazıl'ın çok önemli bir tiyatrosu. Üstelik dili ve aşırı zor değil ancak eseri okuduktan sonra mutlaka kalem ve kağıda dökmenizi düşüncelerinizi yerinize oturtmanızı tavsiye ederim. Çünkü eser'in esas tadına işte o zaman varacaksınız. Ayrıca Peyami Safa'nın sonundaki düşüncelerini de okumayı unutmayın. Saygılar... Necip Fazıl Kısakürek Tohum
TohumNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu · 20232,699 okunma