2025 24. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2025 14:50
Maksim Gorki'nin üçleme olan otobiyografisinin ikinci kitabı; Çocukluğum (#271250792) kitabının devamı, Ekmeğimi Kazanırken. Okunması zor değil, ancak sonlarını sürdürmesi zor bir kitap oldu benim için. Kitabın durağan bir kısmı var yarısından sonra, biraz uzun sürdü bitirmem bu yüzden. Ancak ele aldığı konular, Aleksey'in gelişimi, hayat, insan, toplum hakkındaki her şey için katlanmaya değerdi, kitap güzel olduğu için yarım bırakmak gelmedi içimden, bırakamadım ve sonunda bitirdim. Hayat biraz böyledir; zorlandığın, sıkıldığın, yeri gelip de bunaldığın zamanlar olur. Ancak dişini sıkmalı ve devam etmelisin. "Bir keçiyolu olsun bulamadan ormanda dönüp durmuşsundur ve artık adım atacak halin kalmamıştır; sonunda dişlerini sıkıp ormanın en sık yerine dalarsın; çürümüş dallar, ayağının altında oynayan, gevşek bataklık tümsekleri arasından yürür gider ve... sonunda yolu bulursun!" (Sayfa 435) Kitapta Aleksey'in kitaplarla tanışmasını, okumasını, keşfetmesini, sorgulamasını, çalışmasını, para kazanmasını ve insanları tanımasını okuyoruz. Bence oldukça güzeldi bu süreç. Hayatın gerçeklerini, çalışmanın, kendi ekmeğini kazanmanın zorluklarını okuyorsunuz. İnsanların nasıl çeşit çeşit olduğunu, farklı zihin yapıları olduğunu okudukça daha iyi anlıyorsunuz. Çoğu zaman okurken nefret duyuyorsunuz karakterlere, fikirlerine ve kişiliklerine, ki bu daha iyi anlamanızı sağlıyor onları. Çoğu yerde bir sorgulama var, diğerlerinden daha farklı olan, dünyevi, herkesin düşkünü olduğu şeylerden zevk almayan Aleksey'in düşünceleri var. Hayattan bıkmış; bu uzun, süründürücü yolda yorulmuş; yaşamdan tat almayan insanların düşünceleri var. "Böyle sürekli sıkıntı içinde yaşamaktansa ölmek daha iyi..." (Sayfa 11) "Başkalarından günahkâr değilim, ama payıma herkesten daha çok acı düşüyor!" (Sayfa 61) Tolumun özü, insanın ayıklanmamış saf niyeti var kitapta. "Yaşamayı biliyorsan, kıskançlıktan çatlıyor ve sana hınç duyuyorlar, -dedi düşünceli düşünceli-, bilmiyorsan, bu kez de küçük görüyorlar..." (Sayfa 216) "Gerçekte kimse kimseyi sevmez, yalnızca gönül eğlendirir!" (Sayfa 164) "İnsanın en gözü dönmüş düşmanı, yine insandır." (Sayfa 137) "Ne tuhaf şu insanlar! -dedi.- İyilik et, kötülük bul..." (Sayfa 233) Hep böyledir değil mi :) Sen iyilik yaparsınz kötülük bulursun, sen iyisindir ama insanlar kötüdür, insanlar nankördür, senin değerini bilmezler(!) Oysa fıtratımız aynı değil mi bizim? Çoğu durumda aynı değil miyiz? Evet, hepimiz insanız ama aynı değiliz. Hepimiz olmayı seçtiğimiz; şartların, koşulların bizi yönlendirdiği, yapabildiğimiz kadarıyla kendi kendimizi şekillendirdiğimiz insanlarız. "Bütün o tatlı sözlerine, tatlı gülümsemelerine karşın insanlar yabancıdır; aslında dünyada her şey, herkes birbirine yabancıdır; kimse dünyaya güçlü bir sevgi bağıyla bağlı değildir." (Sayfa 421-422) Sahiden böyle midir? Uğruna şarkılar, kitaplar, şiirler yazılan, sanatın her alanında öne çıkan, insanlara yaşama sebebi olan sevgi gerçek değil midir? Ailemize, arkadaşlarımıza beslediğimiz duygular sahte midir? Değildir elbette, ancak kalabalık yalnızlıkta bir gerçektir. Din konusunda da epey alıntılar var kitapta. Herkesin başka bir Tanrı anlayışında olduğu geçiyordu bir yerde. Sahiden de, aynı dine mensup insanlar ne kadar aynı inançlara sahip görünse de inandıkları Tanrı profili değişiyor, hiç dikkat etmiş miydiniz? Aynı inanca sahip insanlar çok farklı düşüncelerde davranışlar gösteriyorlar. Kitapda hayata dair alıntılar üzerinde durup düşündüm çoğu zaman. Kendimce bir cevap vermeye çalıştım ama her seferinde yetersiz hissettim kendimi. Uzun lafın kısası; hayat ve insan hakkında düşündürücü, bazen yoran ama belki de düşünmediğiniz yerlerden bakış açısı kazandırabilecek bir kitap, tavsiye ederim. "Hayata doğru... hayata doğru! Yüreğimizde ve beynimizde iyi, insanca ne varsa hepsini hayata katıp hayatın içinde eritmeye doğru!" (Sayfa 426) Bazen hayat sahip olduğunuz insaniyetinizden, değerlerimizden vursa da bizi hayata iyi yönden, pozitif bakmayı ve yaşadığınızın farkına varmanız, her şeye rağmen yaşamdan keyif almanız dileğiyle... "Kader ayrı, neşe yaşamak ayrı... Kader neşeye engel değildir!" (Sayfa 434)
Ekmeğimi KazanırkenMaksim Gorki · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20188,3bin okunma