2025 9. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2025 22:23
Kitapta özellikle Ermeni meselesi çok geniş yer tutuyor. Talât Paşa, bu konuda yalnızca kendi görüşlerini aktarmakla kalmıyor; belgeler, resmi raporlar ve hatta Rus subaylarının tuttuğu notlarla iddialarını destekliyor. İlginçtir ki, Ruslar düşman olmalarına rağmen Ermenilerin yaptıklarından o kadar rahatsız olmuşlar ki, okurken insanın içi kalkıyor, midesi bulanıyor. Talât Paşa anılarında sadece kişisel yaşantısından değil, aynı zamanda dönemin siyasi atmosferinden, uluslararası ilişkilerinden ve o dönemde yaşanan büyük kırılmalardan da bahsediyor. Özellikle İngiliz subayı Aubrey Herbert ile yaptığı konuşmalar, dönemin dış politikasına dair ışık tutuyor diyebiliriz. Ayrıca kitabın sonunda yer alan fotoğraflar da kitaba farklı bir hava katmış. Ancak bu kitabı sadece bir hatıra olarak değerlendirmek yanlış olur. Çünkü daha çok bir müdafaa metni gibi. Bu nedenle salt hatıra okumak isteyenler için biraz yavan gelebilir. Ben Talât Paşa’yı önceden araştırmış ve Arif Cemil Denker’in Talât Paşa’nın Son Günleri kitabını da okumuş biri olarak bu durumdan rahatsız olmadım. Ama yine de okumayı düşünenlere küçük bir bilgilendirme olsun istedim. Genel olarak, dönemi merak edenler için oldukça kıymetli bir kaynak. Özellikle belgelerle desteklenen bölümleri tarihsel açıdan dikkatle okunmalı. Bu yüzden döneme ilgi duyanlara gönül rahatlığıyla önerir, keyifli ve okumalar dilerim
Tarih
Talat Paşa'nın AnılarıAlpay Kabacalı · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2013518 okunma