2025 7. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2025 11:55
“Beni dinle. Bak ne diyeceğim. Bir erkek kahrolası bir balta değildir. Günün her kahrolası ânında kesen, yontan, parçalayan kahrolası bir balta. Etkilenir. Duygulanır. Bazı şeyleri kesip atamaz, çünkü içeridedir.” Sevilen adlı kitabıyla Pulitzer gibi pek çok önemli ödüle layık görülen Toni Morrison, 1993 yılında Nobel Edebiyat ödülünü kazanarak bu ödülün verildiği ilk siyahi kadın olmuştur. Kitabın bu kadar çok sevilmesinin bir nedeni de gerçek bir hikayeden esinlenilmesidir diye düşünüyorum. Köle tutulduğu bir çiftlikten kaçan Margaret Garner, eşi ve çocuklarıyla sığındığı kulübede askerler tarafından kıstırılınca çocuğununda köle olmasını engellemek için öldürür. İşte Morrison bu gerçek hikayeden esinlenerek “Sevilen”i yazmıştır. Başlangıçta iyi bir beyaz ailenin yanında köle olmalarına rağmen rahat, köle olduklarını hissetmedikleri; dövülmedikleri, aç bırakılmadıkları, tecavüze uğrayıp, damızlık olarak kullanılmadıkları bir hayat yaşarlar. Dışarıda zenci kölelere yapılan muamelelerin söylentilerine şüpheyle yaklaşırlar. Fakat çok sürmeden bu şüphelerin gerçek olduğunu tadarlar. Çiftlik sahibinin ölmesi ve eşinin hastalanması üzerine gelen mirasçılar; öğretmen ve iki oğlu, çiftlikteki zencilere köle olduklarını tatdıracaktırlar ve her şey bundan sonra başlayacaktır. Daha fazla ayrıntı vermemek adına burada kesiyorum. Tavsiye olunur.
SevilenToni Morrison · Sel Yayınevi · 20231,937 okunma