2025 274. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2025 00:00
"İNSAN(LIK) KURTULUŞ" "İnsan her yerde yaşayabilir. Lakin sadece sevdiklerinin olduğu yerde huzurlu ve mutlu ölebilir. İşte biz oraya 'Vatan' diyoruz..." Kara sevda nedir bilir misiniz siz? İnsanı yakar, küle çevirir… Ama bazen o küllerin içinden yeni bir diriliş doğar. Bazen bir insanın içinde büyür bu yangın, bazen bir milletin yüreğinde. Kimi zaman bir aşka, kimi zaman bir vatana tutuşur kalp… Ve bu yangın, eğer ki doğru ellerde tutuşturulmuşsa, bir ulusun kaderini değiştirir. “Kara sevda nedir bilir misin sen…?” diyerek başlıyor metin; adamı yakıp küle dönüştüren, sonra küllerden yeniden doğmayı öğreten o yoğun duyguyu sonuna kadar hissediyoruz. Bu kara sevdayı etrafında büyütüp, insanlığın küllerinden nasıl alevler çıkabileceğini inanılmaz bir ustalıkla işlemiş yazar satır aralarında. Kurtuluş Savaşı dönemini merkezine alan ve Anadolu’da yaşayan sıradan halkın gözünden vatan mücadelesine duygusal ve manevi bir bakış sunan tarihi bir roman. 1919’da Yunan işgaline karşı koyan köy halkına, özellikle Cumalar Köyü imamı Hacı İsmail ve etrafındaki insanlara şahit oluyoruz. Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Cumalar köyünde yaşayan yaşlı bir imam olan Hacı İsmail’in gözünden anlatılıyor hikâye. Ve onun kadar sessiz ama bir o kadar da “ses getiren” bir başka karakterle, mor çiçekli, koca burunlu, pis ve çirkin görünümlü ama tertemiz yürekli bir meczup ile tanışıyoruz. Bu ikilinin yolları, yalnızca düşmana değil, umutsuzluğa ve yılgınlığa karşı da verilen bir direnişin temsilcisi hâline geliyor. Müezzini Eşref ve oğlu gibi benimsediği Deli Emin ile birlikte, Vahdettin hükümetinin işbirlikçi politikalarına karşı dimdik durarak vatan savunmasına girişiyorlar. Silah yok, ayakkabı yok, yiyecek yok… Ama iman var, Allah var, gam yok! Açlıkla, yoklukla boğuşan halk, Ölüm korkusuna rağmen mücadele eden yürekler, Sadece işgale değil, kendi içimizdeki ihanetlere karşı da verilen bir savaş. Cumalar Köyü’nün tozlu yollarından yükselen o direniş çığlığı, bize “vatan savunmasının” yalnızca cephede değil, yüreklerde başladığını hatırlatıyor. İmam, ne yaşına bakar ne yolda karşılaşacağı zorluklara. Açlık, susuzluk, barınaksızlık… Günlerce, aylarca yürürler. Vatan sevgisiyle çarpan kalpleri onları yol boyunca başka yiğitlerle de buluşturur: Nalbant Hakkı, Kilikyalı Kara Ahmed, Kırşehirli Bayramoğlu Hasan… Bu yol artık bir iman ve cesaret yoludur. Savaşın en ağır kısmı, yalnızca düşmanla değil, kendi içimizdeki kırılmalarla yapılan mücadeledir. Ve işte o anda, İstanbul Hükümeti’ne bağlı Osmanlı subaylarının Yunanlılarla birlikte Anadolu’ya saldırması, romanın en acıtan yerlerinden biri oluyor. İhanetin soğuk nefesi, imanla yoğrulmuş yüreklerde öfkeye değil, daha büyük bir kararlılığa dönüşüyor. Bu karanlığın tam ortasında bir mucize beliriyor: Binlerce nurla kaplı, ak miğferli bir ordu… Adeta toprağın altından fışkıran imanlı askerler gibi… İmam İsmail Hoca’nın gözünden olayları izlemek, küçük Eşref’in cesaretine tanıklık etmek, Deli Emin’in sadakatini hissetmek; sadece bir roman okumak değil, bir milletin yeniden doğuşuna şahit olmak demek. Kitap boyunca, Kur'an ayetleri, dualar, manevi direniş ruhu, bize “savaşın sadece topla tüfekle değil; inançla, birlikle, sabırla kazanıldığını” gösteriyor. Özellikle Anadolu insanının, imkânsızlıklar içinde bile gösterdiği o insani direnç, umut veren, ilham veren bir tablo oluşturuyor. Geçmişin tozlu sayfalarında kalan olayları değil, bugünü ve yarını şekillendiren bir milletin destanını yeniden gözler önüne seriyor. Kitabın kalbinde, Atatürk’ün şu unutulmaz sözü duruyor: “Ben sizleri kıvılcım olarak gönderiyorum, sizler birer alev olarak geri döneceksiniz.” Bu cümle sadece bir çağrı değil, aynı zamanda bir sorumluluk. Her okurun içinde yanan kıvılcımı harekete geçiren bir güç. Kitap boyunca, yanmak ile yok olmak arasındaki o ince çizgide yürüyen karakterlerin hikâyesiyle kendi içimize dönüyoruz. İçinde yaşadığınız çağın aynasını görmek için Ruhunuzu dinlemek ve vicdanınızla yüzleşmek için Gerçek bir edebi yolculukla tanışmak için Umudu, cesareti ve direnci hatırlamak için Hazırsan, oku. Çünkü kurtuluş, hiç bu kadar insanca anlatılmamıştı. Bugün sahip olduğumuz özgürlük, gökyüzüne bakarken içimizin huzurla dolması, o ilk kıvılcımın ateşe dönüşmesinin eseridir. Ve her nesil, bu ateşi diri tutmakla, o kara sevdayı unutmamakla yükümlüdür. Bu bir yas değil; bir uyanıştır. Bu bir matem değil; bir şükürdür. "Kara sevda" sadece bir aşk değildir bizde. Bazen vatana duyulan bağlılık, bazen adalete, bazen de hakikate duyulan özlemdir. Bazen uğrunda ölünecek kadar yüce bir ideale duyulan aşktır. Bazen bir halkın uykudan uyanıp, "Artık yeter!" deyişidir. Ve bazen bir adamın, tüm ülkeyi ayağa kaldıran sessiz yürüyüşüdür. Bugün hâlâ o kıvılcımlar içimizdeyse, hâlâ doğru bildiğimizin peşinden yürüyorsak, hâlâ içimizde bir kara sevda varsa, bilin ki kül olmamışız. Bilin ki, biz hâlâ yaşıyoruz. Ve hâlâ umudun, mücadelenin ve yeniden doğuşun tohumlarını taşıyoruz. Edebiyatla tarih, duyguyla mücadele, öfkeyle umut… Hepsi bir arada. Kıvılcım olup yola çıkanlara selam olsun. Alev olup dönenlere minnetle… Bu kitabı okuyun. Çünkü her satırıyla bir destanı anlatıyor, ama öyle bağırarak değil; mor çiçek taşıyan bir meczupla, alnı secdeden kalkmamış bir imamla, bir köyün sessiz sabrıyla… Kendinize ayna tutun. Ve unutmayın: İnsanlık bazen karanlıkta yakılan kıvılcımın taşıyıcılarıdır. Kitapla Kalın.
İnsan(lık) KurtuluşErkan Şahin · Lydia Yayıncılık · 202532 okunma