Bu zamana kadar okumadığım için pişmanlık duyduğum Yaşar Kemal’in edebiyatımıza kazandırdığı harika bir eser. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında geçen roman, Çukurova köylüsünün ağalık sistemine duyduğu nefret ve isyanın anlatımı.
Cumhuriyet yeni kurulmuş fakat köylünün feodal yapı içinde ezilişi hala devam etmekte ve ağalık sistemi hala varlığını sürdürmektedir. İnce Memed, yaşadığı eziyete ve zulümlere dayanamayarak köyünü terk ederek dağlarda eşkıya olur. Her daim hak ve hukuktan yana davranan İnce Memed’in şöhreti zamanla artar ve ezilen köylünün umudu ve koruyucusu olur.
1955 yılında yayınlanmasıyla romana ilgi öylesine büyük olmuş ki, kısa zamanda kırktan fazla dile çevirisi yapılmış ve film hakları satın alınarak sinemaya da uyarlanmış. Ancak dönemin sansür uygulamaları nedeniyle ülkemizde gösterimi Bakanlar Kurulu kararı ile engellenmiş.
Yazıldığı dönemin toplumsal gerçekliğini ustalıkla aynı zamanda yalın bir dille okuyucuya aktaran bu eser için bir başyapıt demek zor değil. Okumaya başlayınca elinizden bırakamayacağınız, insanı adeta içine çeken bir çağdaş klasik. Devam kitaplarını da okumaya devam edeceğim kesinlikle öneririm :)