2025 61. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2025 09:32
Kayıp Tanrılar Ülkesi – Ahmet Ümit Üzerine Bir İçsel Yürüyüş Bazı kitaplar sadece bir hikâye anlatmaz; seni alır, zihninin bilinmeyen dehlizlerine götürür. Ahmet Ümit’in Kayıp Tanrılar Ülkesi tam da böyle bir kitap oldu benim için. Bir polisiye roman gibi başlayıp, zamanla mitolojiyle, arkeolojiyle ve en çok da insanın kendi içsel tanrılarını yitirme hikâyesiyle sarıp sarmalayan bir yolculuk bu. Başta klasik bir cinayet soruşturması diye düşünüyorsun. Ama her sayfada, cinayetten çok daha derin bir şeyle karşılaşıyorsun: Tanrılara duyulan inançla, zamanla insanın kendine olan inancını da kaybedişi. Ve aslında bugünkü dünyanın bütün kaosunun temelinde o “kayıp” duygusu var. Kayıp bir tarih, kayıp bir bilinç, kayıp bir ruh… Ana karakterin geçmişle, inançla, aşklarla olan bağını okurken düşündüm: Biz ne zaman bu kadar uzaklaştık kendimizden? Bir zamanlar insanın tanrılarla sohbet ettiği söylenceler vardı. Şimdi çoğu insan kendiyle bile konuşamaz halde. Ahmet Ümit mitolojiyi öyle güzel işlemiş ki, hikâyenin içine sızıyor adeta. Ne bilgiçlik taslıyor, ne de seni boğuyor. Tanrılar, tanrıçalar, eski efsaneler… Hepsi bir şekilde insan psikolojisinin iç yüzünü yansıtıyor. Çünkü bence bu kitapta asıl çözülen cinayet değil, insanın kendisi. En çok da insanın neye inandığını sorgulaması… Ve bazı yerlerde durdum, altını çizdim: “İnsan neye inanırsa ona dönüşür.” Bu cümle içimi titretti. Çünkü biz bazen bir sevgiliye, bazen bir fikre, bazen de acımıza tapar hale geliyoruz. Ve sonunda, en çok kendimizi unutuyoruz. Kayıp Tanrılar Ülkesi, polisiye severim diye alınıp mitolojiden, inançtan, insanın evriminden, aşkın iç yüzünden dersler alınan bir roman. Sadece bir kurgu değil; bir hatırlatma gibi. Kendini tanımadan hiçbir şeyin anlamı yok aslında. Bu kitabı bitirdiğimde tek bir his vardı içimde: Derinlik. Sessiz, içe dönen bir derinlik. Tıpkı yıllardır toprak altında kalmış bir antik şehir gibi. O şehrin içinde belki senin eski bir duan, bir korkun, bir kırıklığın da gömülüydü. Ve belki de bu kitap, onları hafifçe toprak yüzeyine çıkardı.
Kayıp Tanrılar ÜlkesiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202328,1bin okunma
1.302 Gösterim