Sihir kendi içinde bir ikilem barındırır; bu bir güç değil, denge meselesidir. Güç çok azsa zayıf düşeriz. Çok fazlaysa bambaşka bir şeye dönüşürüz.
Kitabı bitirdiğimde kafamda dört farklı Londra dönüp duruyordu. Her biri bambaşka bir atmosfer taşıyor: biri canlı, biri donuk, biri korkunç, biri ise artık sadece bir felaketin hatırası. Bu paralel şehirler fikri beni en başından içine çekti.
Sihirsiz şehir için, Gri.
Büyük imparatorluk için, Kırmızı.
Açlık içindeki dünya için, Beyaz.
Büyünün kontrolden çıktığı, yok olmuş ve geçişi yasaklanmış dünya için, Siyah.
Kitabın en çarpıcı yanı, sihre yaklaşımıydı. Büyü, burada sadece bir araç değil; neredeyse yaşayan, hisseden, isteyen bir güç gibi. Ve eğer kontrol edilmezse… işte o zaman ne kadar yıkıcı olabileceğini tüm çıplaklığıyla görüyorsunuz. Büyünün, sınır tanımadığı anda ne kadar tehlikeli olabileceğini, nasıl insanları ele geçirebileceğini ve şehirleri içten içe çürütebileceğini gördüm. Özellikle Siyah Londra’nın akıbeti ve Beyaz Londra’daki yozlaşmış güç mücadeleleri, sihrin başıboş kaldığında nelere yol açabileceğini çok net hissettirdi bana.
Büyü sistemi çok özgün. Özellikle kan büyüsü fikrine bayıldım. Hem güçlü hem de tehlikeli; her kullanımda bedel ödeten bir sistem var karşımızda. Schwab, büyünün dilini, sınırlarını ve kurallarını öyle güzel işlemiş ki evren kendini inandırıcı bir şekilde kuruyor.
Karakterlere gelirsek… Hepsinin ayrı bir çekiciliği var. Baş karakter Kell'in taşıdığı sorumluluk, ikilemleri ve yalnızlığı beni etkiledi. Lila ise tam anlamıyla kaotik ama bir o kadar da etkileyici. Henüz karakterlere çok bağlanmamış olsam da bu ikiliyi takip etmek büyük keyifti ve şimdiden sonraki kitaplarda geçirecekleri dönüşümleri merak ediyorum.
Kitap bende “Bu sadece başlangıç” hissi uyandırdı. Yine de henüz ilk kitap olmasına rağmen beni cezbetti. Seri ilerledikçe hem dünya daha da genişleyecek hem de karakterlerle kurduğum bağ derinleşecek gibi geliyor. Fantastik evrenlerin içine girmeyi seven biri olarak bu seriye şimdiden alışmaya başladım bile.
Karanlık, zarif ve dengesi her an bozulabilecek bir evrende geçen bu hikâye, büyünün hem güzelliğini hem de dehşetini hissettiriyor. Eğer siz de hem karanlık hem de incelikli bir büyü sistemini keşfetmek istiyorsanız bu kitap sizi kolayca içine alacaktır.