2018 5. kitabı
Okunma: 01 Mart 2018 00:00
Beyazıt Akman ile tanışmış olduğum kitap. Kitabın genel özellikleri; kitabın kapağında Fatih Sultan Mehmet' in kılıcına yer verilmiş ve arka planda İstanbul' un silueti var. Kitap 630 sayfadan ve beş bölümden oluşmakta. Kitap her ne kadar tarih kitabı gibi görünse de aslında üç büyük aşka yer vermiş. Birincisi Fatihin İstanbul' a aşkı, ikincisi Leonardo' nun Meryem' e aşkı, üçüncüsü Alberti Balbi' nin eski karısına aşkının Nilüfer ile canlanmasından doğan aşk. Kitap aynı zaman diliminde farklı mekanlarda geçmekte ve daha sonra belli bir yerde bütün hayatlar birleşiyor. Bu benim kitaba bağlanmamın sebeplerinden, çünkü sürekli okuyucunun hayal gücünü geliştiriyor ve meraka götürüyor. Kitapta en değer verdiğim cümleler Fatih Sultan Mehmet' in Ak Şeyh ve Molla Gürani ile olan , Leonardo' nun ( yeniçeri olduktan sonra İskender oluyor) Molla Gürani ile olan konuşmaları, Fatih Sultan Mehmet' in Alberti Balbi ile olan daha çok ruhani tarafı ağır basan, öğüt ve tecrübenin aktarıldığı konuşmalar. En çok ilgimi çeken ise yeniçerilerin karakteri ve görünüşleri, yani çok iyi tasvir edilmiş. Kurgu çok iyi geliştirilmiş. ( İstanbul' un fethinde daha önce bilmediğim farklı bir bilgi ve kurgu ile karşılaşmadım. Alberti Balbi ve Leonardo ile yazılanlarda ve bunların İstanbul'un fethi ile birleştiril anlaşılır, akıcı ve mütevazi bir dille yazılmış. Kitaba başlamadan önce sayfa sayısı korkutsa da çok kısa zamanda yanılmış olduğumu anladım. Kitabın okunması gerektiğini düşünüyorum ve Beyazıt AKMAN' a bu güzel eseri için teşekkür ediyorum. Evet beni o zaman götürdü. Havva ALBAKIR
Dünyanın İlk GünüBeyazıt Akman · Epsilon Yayınları · 20183,772 okunma