Tezer Özlü...
2025 49. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2025 21:22
Avrupa’da Sartre ile başlayan daha sonra Camus ve Kafkayla genişleyip çığ gibi büyüyen varoluşçuluk akımına bir de Tezer Özlü’den destek gelir. yaşanılan varoluşsal ve psikolojik sıkıntılar, anlaşılamama hisleri, modern dünyaya, çevreye, ve en önemlisi de kendine yabancılaşan bir insanın yolculuk hikayesi.. edebiyatta, insanın yalnızlığı ve bu yalnızlığa çare olan yolculuk imgesinin kişiyi kimsesizlikten kurtarması ve böylece kendisiyle yüzleşmesi sıkça işlenen temalardandır. kişi karşılaştığı yabancılıklarda bir tür aşinalık hisseder. işte Tezer Özlü de bu aşinalığı okura hissettirir. yazarken kendine aşina hale gelen ve yazdıkça yine kendi isteklerini, arzularını baskılayan insan gerçek dünyayla kendi arasına bir duvar örmeye başlar. bu duvar git gide büyüyebilir. insan ise bunlardan, dünyadan ve sıkışmış olduğu duvardan içsel yolculuk ve seyahatle kaçabilir. bu kitapta tam da bunu görüyoruz. gerçekle kurmaca arasında kaybettikleri benliklerinin izini sürerler. Pavese’nin “hayatın saldırılarına karşı bir savunmadır edebiyat.” ifadesinden de anlaşılacağı gibi yazarımız edebiyatı bir kaçış yolu olarak görür, yazmayı aslında iç dökmekle bağdaştırır, sözcüklerin içini kemirmesini istemez, ya kaçacaktır ya ölecektir ve edebiyat da bu anlamda bir kurtuluş ve kaçıştır. yazar, bize edebiyat yoluyla içini açar ve biz de onu kendi iç dünyamızla harmanlayıp ruhumuzu besleriz. Tezer Özlü yolculuğu kendisinden ve hayattan sıyrılabildiği anlar olarak tanımlar. yaşamla ve ölümle hesaplaşmak için yazıyorum der. bu yüzden kitap Tezer Özlü’den çokça izler de taşır. Yaşamın Ucuna Yolculuk’ta yazar, kendisini yola çıkaran ve ilk adımı attıranın sözcükler olduğunu ifade eder. eserde, sıkıntı, yabancılaşma, bunalım,kent ve birey ilişkisi, varoluşsal sıkıntılar sıkça işlenen temalardandır. yazar, yaşama intihar etmiş bir yazarın (Pavese) gözüyle bakar ve kendi varoluşunu “yaşamın ucu” imgesiyle sorgular. edebi açıdan çok doyurucu bir eser ve kadın yazarlarda bir büyü var ki beni içine çeken. Tezer Özlünün Pavese’ye olan hayranlığı kitaba ekstra bağlanmama neden oldu. hayata nasıl bakacağınızı bilmiyorsanız bu eseri net bir şekilde tavsiye eder, iyi okumalar dilerim..
Yaşamın Ucuna YolculukTezer Özlü · Yapı Kredi Yayınları · 202114,7bin okunma
elif
çok teşekkür ederim, beni çok mutlu ettiniz. kitabı çok seveceğinize de eminim. iyi okumalar dilerim.🩵
Özellikle incelemeleri özenle okurum, çok güzel bi inceleme olmuş. 🤌🏽🌻 Kaleminize sağlık, bu vesileyle hemen en yakın listeme ekledim ☺️